Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska povjesničarke umjetnosti i konzervatorice Lukrecije Pavičić Domijan

26. travnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska Lukrecije Pavičić Domijan čiji su dugogodišnji, predan i visokoprofesionalan rad u Konzervatorskom odjelu u Zadru te vodstvo Inspekcijske službe za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija uvelike zadužili hrvatsku konzervatorsku struku. 
 

„Ugledna povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Lukrecija Pavičić Domijan ostavila je neizbrisiv doprinos kako u očuvanju spomenika pokretne i nepokretne baštine, tako i u unaprjeđenju i razvoju konzervatorske struke. Njezino djelovanje primarno se očitovalo u unaprjeđenju sustava putem metodičkog pristupa evidentiranju, inventarizaciji i vrednovanju pokretne kulturne baštine, čime je uvelike podigla standarde konzervatorske struke i ucrtala put za daljnja djelovanja. Upravo njezinom zaslugom i inicijativom sustavno se počela evidentirati do tada zanemarena pokretna kulturna baština brojnih crkava i riznica diljem Hrvatske, a osobito na području Dalmacije.

Iz velikog opusa evidentiranih zbirki sakralne umjetnosti, privatnih zbirki, pergamena, evidencija i popisa paške čipke i čipke od agavinih niti, zatim brojnih riznica i njihovih stalnih postava koje je uredila, Lukrecija Pavičić Domijan pionirski je utirala putove konzervatora posvećenih sustavnoj valorizaciji i popularizaciji pokretne kulturne baštine. Zahvaljujući svojoj stručnosti, predanosti i stalnom terenskom radu te bogatom iskustvu, ali i nepresušnoj radnoj energiji, uspjela je sačuvati od devastacije i propadanja brojne primjerke pokretne kulturne baštine. U nizu njezinih uspješnih projekata posebno se izdvaja  Tekstiloteka -  čuvaonica povijesnih tekstilnih predmeta pri Hrvatskome restauratorskom zavodu u Ludbregu.

Brojni su stalni postavi i povremene izložbe umjetnina, od crkvenih predmeta do arheoloških zbirki, od crkvenih riznica do raznih muzeja, koji ne bi bili mogući bez njezinog stručnog doprinosa i iskustva. Redovito je sudjelovala na velikom broju stručnih skupova, nesebično prenoseći svoja radna iskustva javnosti i struci, a brojni članci, vodiči kao i predgovori izložbi nose upravo njezin potpis. Tom zaokruženom profesionalnom putu Lukrecije Pavičić Domijan struka se odužila najvišom nagradom u području zaštite kulturne baštine - „Nagradom Vicko Andrić“.

Entuzijazam, znanje i senzibilitet Lukrecije Pavičić Domijan davali su poticaj i nadahnuće za rad kolegama u struci, a bila je neusporediva mentorica mnogim mladim konzervatorima upravo u područjima zaštite pokretne kulturne baštine kao što su povijesni tekstil, pergamene i knjižna građa. Svima nama koji smo Seku poznavali i imali priliku s njom surađivati i od nje učiti ostat će u pamćenju kao draga i topla osoba velikog srca, neiscrpne, „zarazne“ energije, uvijek spremna pružiti ruku podrške i potpore.“

Pisane vijesti