Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Borivoja Dovnikovića Borde

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od najuglednijih umjetnika Zagrebačke škole crtanog filma, animatora, scenarista, scenografa, sjajnog crtača, karikaturista i ilustratora Borivoja Dovnikovića Borde.

“Zasluženo je ovjenčan najvišim nagradama publike i struke u zemlji i inozemstvu, a posebno onima za životno djelo poput Vladimira Nazora i Andrije Maurovića. Kada je 2017. godine dobio Animafestovu nagradu za životno djelo, retrospektivom njegovih filmova, izložbom i predavanjem o njegovom bogatom stvaralaštvu naraštaji mlađe publike upoznali su se s njegovim neprocjenjivim animacijskim draguljima, a mi stariji podsjetili na svu kreativnu raskoš njegova opusa.

Oduševljavao je svojom ZnatiželjomKrekomLjubiteljima cvijećaPutnikom drugog razredaUzbudljivom ljubavnom pričom i mnogim drugim pričama, osobito onima o sudbini „malog“ čovjeka u „velikom“, suvremenom svijetu. Struka je posebno priznavala njegova istraživanja slobode kretanja u animiranom prostoru, originalnu upotrebu gega i jedinstven osjećaj za ritam. 

Od pedesetih godina prošloga stoljeća Dovnikovićevi svestrani umjetnički talenti rasprostranjeni su od animiranoga filma, preko karikature i stripa do ilustracije i grafičkog dizajna. Kao sjajan crtač, bio je i majstor stripa i karikature, zahvaljujući kojima je uz kinodvorane sa svojim filmovima obišao i muzeje i galerije diljem svijeta. Od samih početaka bio je zaslužan za međunarodni ugled Svjetskog festivala animiranoga filma – Animafesta kao i promidžbu umjetnosti animacije u cijelome svijetu. 


Borivoj Dovniković ostavio je antologijski opus i dubok trag u hrvatskoj kulturi, stoga vam u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno ime upućujem iskrenu sućut.” 
 



Pisane vijesti