Sućut ministra Biškupića obitelji književnice Tee Rimay Benčić

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je izraze sućuti povodom smrti hrvatske književnice Tee Rimay Benčić.

"Primite moju iskrenu sućut povodom gubitka voljene osobe, hrvatske književnice Tee Rimay Benčić.

Njezinim odlaskom ostali smo, ne samo bez kreativne pjesnikinje i intrigantne esejistice, ne samo bez marljive znanstvenice i predane pedagoginje, već prije svega bez velikog čovjeka kojeg su resile istinske ljudske kvalitete.

Tea Rimay Benčić ostat će zapisana u veliku knjigu hrvatskog pjesništva svojim originalnim pjesničkim opusom često inspiriranim djelima i prethodnika, ali i suvremenika čiju je poeziju s posebnom ljubavlju istraživala i o njoj pisala. Svoju istinsku naklonost pjesničkoj riječi, ova je velika žena prenosila generacijama svojih učenika i studenata pobuđujući u njima interes za istraživački rad te nove i kreativne oblike interpretacije, kako već prepoznatih i valoriziranih književnih djela, tako i radova mlađih, neafirmiranih književnika, naročito pjesnika.

Ovaj tužan događaj, ovaj prerani odlazak osobe koja je bila spremna još toliko toga ostvariti, velik je gubitak za hrvatsku kulturu koja je na taj način ostala osiromašena za mnoštvo novih ideja i poticajnih književnih djela."
 

Najave