Stabilna provedba projekata financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU za obnovu kulturne baštine na potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na koordinacijskom sastanku o provedbi korištenja sredstava fonda solidarnosti EU  za obnovu potresom stradale kulturne baštine na području Banovine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek iznijela je ključne aktivnosti koje je Ministarstvo kulture i medija poduzimalo od potresa do danas.

U vezi s provedbom projekata ugovorenih sredstvima Fonda solidarnosti EU ministrica je još jednom prezentirala o kojim je građevinama i o kojim je ugovorenim iznosima riječ, nakon čega se analizirao svaki ugovoreni objekt. Na obnovi kulturne baštine iz Fonda solidarnosti EU  Sisačko-moslavačka županija ugovorila je 88.778.491,73 kuna, Grad Sisak 68.332.538,28 kuna, Grad Glina 32.481.477,62 kuna, Grad Petrinja 38.948.750,00 kuna, a Sisačka biskupija 226.125.000,00 kuna.
 
Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak predstavio je tijek obnove za 7 ugovorenih projekata kulturne baštine te je istaknuo iznimno kvalitetnu suradnju s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Sisku Ministarstva kulture i medija.  Zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička govorio je o stanju provedbe obnove za 7 ugovorenih građevina, kao i Ivan Janković, gradonačelnik Gline, gdje je također sredstvima Fonda solidarnosti ugovorena obnova za 7 građevina. Na sastanku je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes iznijela podatke za građevine kulturne baštine  koje se obnavljaju, a riječ je o pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima u središtu Petrinje. Koordinacijskom sastanku prisustvovala je i Spomenka Jurić, predstavnica Sisačke biskupije, u kojoj je u tijeku ugovoreno projektiranje obnove za 21 crkvu.
 
Glavni cilj koordinacije bio je utvrditi stvarno stanje svih projekata čija je konstrukcijska obnova ugovorena sredstvima Fonda solidarnosti EU te je zaključeno kako se provedba obnove odvija stabilno i u skladu s očekivanjima. Ministrica Obuljen Koržinek ponovno je pozvala na otvorenu komunikaciju te na detektiranje eventualnih poteškoća kako bi se one na vrijeme mogle otkloniti i povući sva ugovorena sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

Na kraju je dogovoreno da će se sljedeći koordinacijski sastanak održati u istom sastavu za mjesec dana s ciljem praćenja dinamike korištenja sredstava Fonda solidarnosti EU.
 
Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, na koordinacijskom su sastanku sudjelovali državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, glavna tajnica Marica Mikec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku dr. sc. Ivana Miletić i voditeljica Službe za upravljanje rizicima i pripremu i provedbu programa zaštite kulturne baštine Melinda Trbojević. Predstavnice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bile su državna tajnica Dunja Magaš i ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivana Pintar.
 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja