Sršan dobitnik nagrade "Vicko Andrić" za životno djelo

Arhivist Stjepan Sršan dobitnik je nagrade "Vicko Andrić" za životno djelo za 2006. iz područja i očuvanja kulturne baštine, a godišnju nagradu dobio je o. Vatroslav Frkin za konzervaciju i restauraciju arhivske građe.

Posthumno je medaljom "Vicko Andrić" nagrađen povjesničar umjetnosti muzeolog Ivo Maroević (1937.-2007.), osnivač i dugogodišnji profesor muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.



Visoka državna priznanja za postignuća u području zaštite kulturne baštine dodijelio je ministar kulture Božo Biškupić na današnjoj svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu.

Stjepan Sršan cijeli je radni vijek posvetio arhivističkom radu i istraživanju, a njegov znanstveni i stručni rad vezan je uz Osijek i osječki arhiv, Slavoniju, Baranju i Srijem.

Brojni i raznorodni podaci o istočnoj Slavoniji, od kasnog srednjeg vijeka do danas, objavljeni su u više od 40 knjiga. Zahvaljujući tim publikacijama kao i desecima njegovih znanstvenih i stručnih radova, brojne su struke od povijesti, preko povijesti umjetnosti, do društvenih, antropoloških, ekonomskih i inih istraživanja, našle svoju građu i temelj za nova razmatranja i spoznaje, istaknuto je, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Dobitnik godišnje nagrade Vatroslav Frkin, član franjevačke provincije Svetoga Ćirila i Metoda, više od 30 godina proveo je na sređivanju arhiva i knjižnica provincije, a tijekom sedamdesetih godina počeo je i plodnu suradnju s Hrvatskim državnim arhivom (HDA). Prvi opsežan posao bilo je evidentiranje i popisivanje arhivskoga gradiva u franjevačkim samostanima, što je rezultiralo izradom opsežnoga pregleda "Arhivski fondovi i zbirke u SFRJ-SR Hrvatska" koji je objavljen 1984., navodi se u obrazloženju nagrade.

Ministar Biškupić istaknuo je da je na prvom mjestu jačanje mreže muzeja u Hrvatskoj - otvoreno je deset novih muzeja i galerija, a u pripremi je još 13 novih muzeja. Osnovana su tri nova državna arhiva i devet novih konzervatorskih odjela Ministarstva kulture kao i tri nove radionice Hrvatskog restauratorskog zavoda, dodao je.

Najavio je da će u sklopu Nacionalnog programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe ovih dana građanima postati dostupno pregledavanje arhivske građe putem interneta.

"Pokrenuli smo ciklus izložbi o hrvatskim kulturnim regijama, a kao prvu među njima ovih smo dana predstavili izložbu 'Dalmatinska zagora - nepoznata zemlja', ali ne samo kao izložbu baštine, već i suvremenog trenutka", rekao je ministar Biškupić.

U ime nagrađenih zahvalio je Stjepan Sršan. (Hina)