Sporazumom Ministarstva i Hrvatske glazbene unije osigurano 5 milijuna kuna za sufinanciranje troškova brzih antigenskih testova u svrhu nastavka koncertnih aktivnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. srpnja 2021. - Povodom potpisivanja Sporazuma između Ministarstva kulture i medija i Hrvatske glazbene unije kojim su se osigurala sredstva za sufinanciranje troškova brzih antigenskih testova u svrhu nastavka koncertnih aktivnosti, konferenciju za medije održali su ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš, državni tajnik Krešimir Partl, predstavnik organizatora koncerata Dario Draštata te glazbenik Ivan Dečak.


Ministrica je uvodno istaknula kako je do sada izdvojeno ukupno 460 milijuna kuna izravnih potpora kulturnom i kreativnom sektoru, podsjetila na 5 milijuna kuna kojima je financiran program „Jer svirati se mora“ kojim je pokrenuto održavanje koncerata, te napomenula kako je u tijeku natječaj za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja s potporom od 54 milijuna kuna. Cilj sporazuma o sunfinaciranju testova, zaključila je ministrica, dodatna je potpora programima koncertne djelatnosti u uvjetima epidemije koronavirusa, a s obzirom na kontinuirane i nepredvidive promjene uvjeta održavanja.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš ponovno je apelirao na cijepljenje, kao civilizacijski znanstveni doseg koji nas je obranio od raznih bolesti, te podsjetio kako je HGU s Ministarstvom organizirala prva prioritetna cijepljenja upravo zato da se glazbenici što prije vrate koncertima. Državni tajnik Krešimir Partl razjasnio je nedoumice vezane za epidemiološke mjere za profesionalne umjetničke izvedbe i kulturna događanja, a zahvalivši na pomoći Dario Draštata je upozorio koliko su organizatorima koncerata važne takve potpore. Glazbenik Ivan Dečak svjedočio je koliko je proteklo razdoblje naštetilo glazbenicima i kako se jedino ovakvim koracima možemo vratiti u normalan život koji je svima nama prazan, dosadan i siv bez glazbe.
 

Odluka o sufinanciranju troškova brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti

Podsjećamo kako je u okviru daljnjih mjera potpore uslijed epidemije  koronavirusa, ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek donijela je Odluku o sufinanciranju troškova brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti.

U iznosu od 5 milijuna kuna, Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će troškove brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti od interesa za Republiku Hrvatsku s obzirom na promijenjene okolnosti sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja i prijenosa bolesti Covida-19 putem okupljanja. Navedeni projekt provest će se u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

Potporu za troškove brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti od interesa za RH, Hrvatska glazbena unija će isplatiti organizatorima koncerata i glazbenih manifestacija za koje su pripreme započele prije 1. srpnja 2021. godine,  koji još nisu održani ili koji su uslijed novih mjera odgođeni, a koji se prijave na Poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje troškova brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti s obzirom na promijenjene okolnosti temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja i prijenosa bolesti Covida-19 putem okupljanja. Iznos sufinanciranja je do 50 kuna po provedenom antigenskom testu posjetitelja glazbene manifestacije.
Sufinanciranje će se provoditi do iskorištavanja sredstava odnosno za koncertne aktivnosti koje će se održati najkasnije do 31. kolovoza 2021. godine, a ovisno o pristiglim privremenim zahtjevima.
 

 

>>> Sve informacije o Pozivu za dostavu Zahtjeva za sufinanciranje troškova brzih antigenskih testova 


>>> ​Odluka o sufinanciranju troškova brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnostiPisane vijesti