Službeni posjet ministrice kulture Mađarskoj

Na poziv mađarskog ministra ljudskih resursa dr. Miklósa Káslera, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravila je sa suradnicima u službenom posjetu Budimpešti u utorak, 24. rujna.

Slijedom dosadašnje dobre bilateralne suradnje u području kulture, novoimenovani ministar ljudskih resursa Kásler, u čijem je djelokrugu i resor kulture, pozvao je ministricu Obuljen Koržinek kako bi utvrdili daljnji tijek dosadašnje dobre suradnje i prioritetna područja za nadolazeće razdoblje.
 

  
Ministar Kásler je istaknuo interes za istraživanje višestoljetne zajedničke prošlosti te suradnju u području arheologije, kao i uspostavu kulturnih ruta koje bi obilježile kretanje mađarskih velikana Bele IV i sv. Ladislava. Ministrica se suglasila napraviti pregled zajedničkih arheoloških prioriteta te je pozvala stručnjake u posjet Hrvatskoj, te posebno u zadarski UNESCO-ov Centar za podvodnu arheologiju.  
 
Budući da je prošle godine Mađarska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, ministar Kásler je posebno istaknuo dobro glazbenu suradnju te je pozvao da hrvatski glazbenici aktivno sudjeluju na Budimpeštanskom proljetnom festivalu koji je jedan od najpopularnijih umjetničko-glazbenih festivala u Mađarskoj. Ministar je naglasio i važnost obrazovanja i učenja jezika, budući da je u obje zemlje prisutna značajna manjina drugog naroda, što je ministrica Obuljen Koržinek potvrdila, posebno naglasivši kako je kvalitetno učenje jezika temelj za uspješnu prevodilačku literaturu. Navela je kako u Hrvatskoj postoji znatan interes za suvremenu mađarsku literaturu te zatražila podršku ministra Káslera za prevođenje suvremene hrvatske književnosti.
 


Ministrica Obuljen Koržinek je posebno istaknula mađarsku podršku na hrvatskom putu prema pripojenju Europskoj uniji te je obavijestila mađarsku stranu da godine 2020. Hrvatska po prvi puta predsjeda Vijećem EU te je grad Rijeka iste godine i prva hrvatska Europska prijestolnica kulture. Ministar Kásler je potvrdio da Rijeka već ima uspješan kontakt s mađarskom prijestolnicom kulture Pečuhom te ponudio daljnju razmjenu iskustava koja bi povećala međunarodnu vidljivost obje zemlje. Ministrica je također iznijela planove o mogućnosti velikog kulturološkog projekta Zagreb – Budimpešta koji bi se u sljedeće dvije godine održao u naša dva glavna grada, a po uzoru na uspješan projekt Zagreb – Beč koji je ostvaren u suradnji Galerije Klovićevi dvori i bečkog Belvedera. Ministar Kásler izrazio je veliko zanimanje za projekt, posebno u svjetlu bogate zajedničke kulturne prošlosti te prigode prvog hrvatskog predsjedanja EU te je obećao pružiti svu potrebnu podršku projektu.
 
Ministrica je na kraju sastanka pozvala ministra u službeni posjet Hrvatskoj kada bi ministri potpisali sljedeći program suradnje u području kulture za razdoblje od 2019. do 2021. godine.
 
Sastanku koji se odvio u vrlo prijateljskom ozračju s hrvatske strane su uz ministricu prisustvovali pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Mladen Andrlić s prvoj tajnicom Marinom Sikora te tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić, a uz ministra Káslera bili su prisutni državna tajnica za međunarodne poslove i tajnica Kabineta ministra Orsolya Pacsay Tomassich i državni tajnik za kulturu Péter Fekete.
 
Nakon sastanka u Ministarstvu ljudskih resursa hrvatsko je izaslanstvo, u pratnji državne tajnice Pacsay Tomassich i novoimenovanog veleposlanika Meksika u Mađarskoj i Hrvatskoj Davida Nájere, obišlo izložbu poznate meksičke umjetnice Fride Kahlo u mađarskoj Nacionalnoj galeriji, a povijest galerije kao i koncept rada predstavio je György Szücs, zamjenik ravnatelja.
 


Na kraju posjeta Budimpešti ministrica se sa suradnicama sastala s predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivanom Guganom i ravnateljem Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slavenom Vidakovićem. Teme sastanka su bile jačanje programskih i financijskih kapaciteta kazališta u Pečuhu te obogaćivanje ponude kulturnih programa hrvatske manjine u Mađarskoj.
 





 

Pisane vijesti