Sastanak podvodnih arheologa u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru

Sastanak podvodnih arheologa održan je u petak, 1. ožujka 2019. godine, u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici i konzervatori Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Splitu, Puli i Zadru, zatim djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja u Zadru, Umjetničke akademije u Splitu te predstavnici Sveučilišta u Zadru i Međunarodnog centar za podvodnu arheologiju.


 
Pomoćnik ministrice dr. sc. Hrvoje Manenica otvorio je sastanak, a glavni konzervator za arheološku baštinu mr. sc. Zoran Wiewegh održao prezentaciju ''Podvodna arheologija – financiranje'' kojom je objasnio sadašnji sustav financiranje projekata arheološke podvodne baštine na razini Republike Hrvatske s posebnim osvrtom na nedostatke tog sustava. Predloženi su kriteriji za odabir prioritetnih programa za financiranje arheoloških istraživanja, konzervatorsko-restauratorskih radova i prezentaciju podvodnih arheoloških dobara. Također je naglašena potreba formiranja radnog tijela sastavljenog od stručnjaka iz područja podvodne arheologije, koje bi davalo svoje prijedloge o prioritetnim programima te bi se na taj način poboljšao postojeći sustav financiranja.
 
Tema sastanka bila je koordinacija između institucija koje se bave podvodnom arheologijom. Prema prijedlogu ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek o poticanju međuinstitucionalne suradnje, usuglašeno je kako se takva međusobna suradnja u budućnosti treba realizirati.
 


Također se govorilo i o nedovoljnoj razgranatosti infrastrukture za prihvat zainteresiranih posjetitelja podvodne arheološke baštine i prezentiranju podvodne baštine u muzejskim uvjetima. Na sastanku se raspravljalo i o planovima upravljanja za podvodne arheološke lokalitete koji sadržavaju konzervatorsku komponentu i održivo korištenje (kulturni turizam, poduzetništvo utemeljeno na arheološkoj baštini i dr.) te o razini svijesti građana, lokalne i područne regionalne samouprave te obrazovnih ustanova o vrijednosti podvodne arheološke baštine.
 
Raspravom je utvrđeno kako sve institucije imaju interne baze podataka podvodnih nalazišta, a usuglašeno je objedinjavanje svih postojećih baza podataka u jedinstvenu cjelinu.
 
Na sastanku je prezentirana i problematika čuvanja podvodnih arheoloških nalaza koji nisu adekvatno zbrinuti nakon pronalaska te je naglašeno da bi u budućnosti trebalo poticati razvitak drugih metoda zaštite koje bi bile alternative ulaganjima u zaštitne kaveze. Prezentiran je prijedlog suvremenog sustava zaštite putem video nadzora samog nalazišta kao jednog od rješenja tog problema. Na kraju sastanka dogovoren je nastavak suradnje, kao i koordinacija između institucija koje se bave podvodnom arheologijom.





 

Najave