Sastanak ministrice Nine Obuljen Koržinek s izvršnim direktorom organizacije ALIPH Valéryjem Frelandom

  • Slika
  • Slika

14. listopada 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s Valéryjem Frelandom, izvršnim direktorom međunarodne organizacije ALIPH koja na dobrobit lokalnih zajednica djeluje u području preventivne zaštite kulturnih dobara, provođenju hitnih mjera i intervencija na kulturnoj baštini nakon sukoba. 

Sastanku su, uz ministricu, prisustvovali i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, viša stručna savjetnica u Sektoru za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu kulture i medija Pia Sopta te veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière.
 
Izrazivši želju za daljnjom suradnjom Valéry Freland je predstavio rad ALIPH-a te najavio donatorsku konferenciju koja će se krajem siječnja održati u Parizu. Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je na dosadašnjoj financijskoj potpori ALIPH-e za hitne mjere zaštite pokretne baštine u crkvama u Remetama i Čučerju koje su pretrpjele znatne štete nakon potresa u ožujku 2020. godine. Ministrica je s gospodinom Frelandom razmijenila dosadašnja iskustva u obnovi kulturne baštine te istaknula hrvatsku stručnost stečenu u poslijeratnoj obnovi koja služi i kao primjer drugim zemljama.

Također ga je izvijestila o trenutnom stanju kulturnih dobara nakon dva potresa u 2020. godini te je naglasila veliku važnost međunarodne solidarnosti kojoj je Hrvatska u svojoj povijesti svjedočila, ali i podijelila s drugim državama u njihovim kriznim situacijama. Valéry Freland pozvao je ministricu na konferenciju, koju ALIPH organizira početkom iduće godine u Parizu, te na nastavak razgovora o daljnjim oblicima suradnje i projektima.
 

Pisane vijesti