Sastanak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i posebnog izaslanika ministra kulture, sporta i turizma Republike Koreje Shin Kinama

  • Slika /slike/mk2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu kulture održan je sastanak ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i Shin Kinama, posebnog izaslanika ministra kulture, sporta i turizma Republike Koreje Park Yang-wooa u  srijedu, 22. svibnja 2019. godine.


Razgovarali su o suradnji u području kulture i umjetnosti između Republike Hrvatske i Republike Koreje te o načinima i mogućnostima kojima bi se novim inicijativama i projektima suradnja u spomenutim područjima mogla osnažiti. Isto tako su spomenuli program Rijeke - Europske prijestolnice kulture sljedeće godine te mogućnosti sudjelovanja partnera iz Koreje za što je korejska strana pokazala interes, a ministrica Obuljen Koržinek zatražila prijedloge projekata koji se planiraju predložiti.
 
Zahvalivši se za inicijativu razmjene rezidencijalnih programa i izložbi ministrica je istaknula interes da se u Koreji postavi izložba hrvatske nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Nadodala je kako je suradnja dviju zemalja u okviru UNESCO-a odlična već dugi niz godina te će prilika za međuvladin susret na ministarskoj razini biti moguć krajem ove godine tijekom Glavne konferencije UNESCO-a kad će se organizirati okrugli stol ministara kulture.

Korejska strana predložila je nekoliko projekata suradnje te su razmatrani sljedeći koraci za njihovu realizaciju.  U povećanju dinamike u razvoju odnosa u području kulture svakako će doprinijeti i činjenica da je krajem prošle godine otvoreno Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Seulu.  Posebni izaslanik Shin autor je romana inspiriranog boravkom u Hrvatskoj  „The person I met in Dubrovnik“ na korejskom jeziku. Iskazan je interes da se nađe izdavač koju bi knjigu objavio na hrvatskom jeziku. 

Tijekom posjeta Hrvatskoj, Korejsko izaslanstvo sastat će se i s ravnateljem  Hrvatskog audiovizualnog centra s kojim će razgovarati o povezivanju dvaju država u području filma, a posjetit će i Pulu.

Uz ministricu kulture sastanku su prisustvovale pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić. S korejske strane sudjelovali su suradnici posebnog izaslanika Shina, gospođa Soon Young Redden (Culture and Arts, Consulting and Business), gospođa Vivian Na (AZ Entertainment Co), gospodin Lee Seong Bong, novinar i gospodin Baek Hak Gi, filmski producent.


 

Najave