Sastanak ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i mađarske državne tajnice Orsolye Pacsay Tomassich

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, s Orsolyom Pacsay Tomassich, državnom tajnicom zaduženom za kulturu u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske. 




U mađarskoj delegaciji uz državnu tajnicu Pacsay-Tomassich na sastanku je sudjelovao Miklós Lengyel, šef kabineta, Zoltán Balázs-Piri, savjetnik ministra, József Magyar, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj i ravnatelj Mađarskog instituta János Dezső, a uz ministricu sastanku su prisustvovale pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Iva Mostarčić.

Ministrica i državna tajnica su razgovarale o intenzivnoj suradnji u području kulture i umjetnosti između dviju zemalja te planovima za organizaciju zajedničkih izložbenih projekata, od kojih se ističu retrospektivna izložba Miroslava Kraljevića u Budimpešti krajem ove godine te veliki izložbeni projekt Zagreb-Budimpešta: od Pacta Conventa do raspada Monarhije -  povezivanje gradova srednje Europe, koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine biti predstavljen u Budimpešti i Zagrebu.



U visokoj fazi pripreme je i novi nacrt Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za 2019. - 2021. godinu kojim će se formalizirati kulturna razmjena programa međunarodne suradnje koji se odvijaju između institucija, umjetničkih organizacija i udruga te umjetnika.
 
Posebno su istaknute aktivnosti hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj te mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj te naročito rad Hrvatskog kazališta Pečuh, jedinog profesionalnog hrvatskog kazališta izvan granica Hrvatske.
 
Kulturni odnosi između ovih dviju prijateljskih zemalja primjer su odlične i vrlo sadržajne suradnje u području kulture i umjetnosti te je razmjena intenzivna, a ona osim umjetničke razmjene uključuje i rad na zajedničkim projektima stručnjaka i znanstvenika u području kulture Hrvatske i Mađarske.


 

Najave