Sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije

U manastiru Krka završen je trodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Sinoć je u manastiru sv. Arhanđela Mihaila u Krki završen trodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji je počeo 16.studenoga u Ministarstvu kulture RH uz sudjelovanje ministra kulture mr.sc.Bože Biškupića, a vodile su ga predsjednice toga Povjerenstva, Branka Šulc i Dušica Živković, sa suradnicima iz Konzervatorskog odjela Šibenik Ministarstva kulture RH te Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad, uz stručno vodstvo po terenu glavnog konzervatora Ministarstva kulture RH i člana Povjerenstva Miljenka Domijana.

 
 
Na sastanku je utvrđen pozitivan pomak u rješavanju svih do sada otvorenih pitanja u povratu kulturnih dobara.
  
Povjerenstvo je održavalo sastanke uz sudjelovanje nadležnih crkvenih vlasti u manastiru i riznici Uspenja Bogorodice Krupa, riznici i crkvi sv.Ilije u Zadru, Sabornoj crkvi i riznici Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku, crkvi sv.Spiridona u Skradinu, manastiru i riznici sv.Arhanđela Mihaila u Krki, obnovljenom franjevačkom samostanu i crkvi u Karinu, Dvorima Jankovića i crkvi sv.Đurđa u Islamu Grčkom a obišlo je i novo otvoreni Muzej antičkog stakla u Zadru, Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zadru, te Muzej suvremen umjetnosti u Zagrebu čije je otvorenje planirano uskoro.
 
   
    
Na sastanku su terminski utvrđeni prioriteti za povrat kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u 2010.g. ponajprije osnovom ovoga uvida međudržavnog Povjerenstva u stanje obnove i osiguranje sigurnosnih uvjeta za izlaganje kulturnih dobara u navedenim   spomenicima kulture a koja se kontinuirano obavlja sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i manjim dijelom iz ostalih izvora, te tako i onih vezanih za restauriranje pokretnih kulturnih dobara i sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, i to u :
riznicu manastira Krupa i manastira Krka, dovršetak restauriranja i povrat preostalog dijela ikonostasa u hram sv.vmč.Georgija, Bobota i eparhijsku kapelu u Dalju, u riznicu saborne crkve u Šibeniku, otpočeti reviziju popisa umjetnina iz zbirke obitelji Desnica, Islam Grčki, Dvori Jankovića, u Muzeju srpske pravoslavne crkve u Beogradu, završiti izradu konačnoga popisa kulturnih dobara koja se još nalaze na pohrani u Muzeju Srpske pravoslavne crkve i Narodnom muzeju u Beograde te u Patrijaršiskom dvoru u Srijemskim Karlovcima te onih kulturnih dobara koja se nalaze na ilegalnom tržištu.

   
Veliki broj umjetnina nalazi se na ilegalnom tržištu, kao što je to bila nedavno u Hrvatsku iz Sombora vraćena oltarna slika Celestina Medovića, ukradena iz Franjevačkog samostana sv.Jeronima u Slanom, koja je i restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i 17.studenoga i vraćena na izvorno mjesto u Slano, a za čiju su potragu nadležna Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Na sastanku međudržavnog Povjerenstva je izvješteno da se iz Republike Srbije i manjim dijelom iz Republike Crne Gore od 2001. do 2009.g. vraćeno 25. 204 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve ( Jasenovac, Memorijalni muzej, Vukovar, Gradski muzej i Zbirka Bauer, Franjevački samostan sv.Filipa i Jakova, Ernestinovo, Likovna kolonija kipara naivca Petra Smajića, Dalj, eparhijska kapela, Bobota, hram Sv.vmč.Georgija, Franjevački samostan sv.Jeronima, Slano i dr.
   
Sljedeći sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije bit će održan u Ministarstvu kulture Republike Srbije u Beogradu te u Novom Sadu i Srijemskim Karlovcima u prvoj polovici prosinca 2009.g. 

Najave