Sastanak intendanata hrvatskih nacionalnih kazališta

Na poziv ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića u Ministarstvu kulture održan je sastanak intendanata hrvatskih nacionalnih kazališta na temu mogućnosti i potrebe međusobne suradnje nacionalnih kazališta, suradnje s Ministarstvom kulture te o dosezima provedbe Zakona o kazalištima.

Istaknuti su problemi s kojima se susreću nacionalna kazališta: rješavanje kadrovskih pitanja (potreba za popunjavanjem umjetničkih ansambala, čiju realizaciju trebaju omogućiti osnivači kazališta) te problem realizacije postojećih Kolektivnih ugovora.

Intendanti su dogovorili zajedničku suradnju koja bi trebala omogućiti nesmetanu djelatnost nacionalnih kazališta, uz zadržavanje postojećih umjetničkih, programskih i financijskih standarda, što uključuje razmjenu postojećih umjetničkih, programskih i tehničkih kapaciteta (razmjena fundusa kostima, scenografije), ostvarenje zajedničkih projekata (koprodukcija) i zajedničko planiranje premijernog programa, čime bi se obogatili postojeći repertoari.

U osvrtu na provedbu Zakona o kazalištima, intendanti su potvrdili da su sva nacionalna kazališta uskladila svoje pravne akte i poslovanje sa Zakonom, što se odnosi na rad Kazališnih vijeća, proceduru izbora intendanata te zapošljavanje umjetnika.

Suradnja s HRT-om istaknuta je kao važan dio zakonske obaveze HRT-a, osobito u snimanju premijernih izvedbi nacionalnih kazališta i njihovom medijskom oglašavanju, što bi pružilo mogućnost predstavljanja premijernih predstava širokoj publici i doprinos očuvanju kulturne baštine. 
 

Najave