S povećanjem sredstava financiranja i primjenom novog Zakona o kazalištima – vidljivo je poboljšanje rada, programa i koprodukcija nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Mara Bratoš/HNK Zagreb i MKM

 

10. siječnja 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je redoviti sastanak s intendantima hrvatskih narodnih kazališta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, nakon kojeg je održana konferencija za medije s predstavljanjem planova i programa rada te suradnje i koprodukcija u okviru K-HNK u 2024. godini.

„Kako bi se osigurao razvoj i napredak izvedbenih umjetnosti, za cijelo područje profesionalne kazališne djelatnosti, u odnosu na prošlu godinu proračunska su sredstava povećana za 40 % i ukupno iznose gotovo 6,5 milijuna eura“, istaknula je ministrica te izrazila posebno zadovoljstvo i povećanjem sredstava za godišnje programe hrvatskih nacionalnih kazališta u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Splitu u iznosu od 2,3 milijuna eura. Posebno je izdvojila dodatno financiranje od 1 milijuna eura, čime je uspješno realizirana prva sezona projekta K-HNK, dugoročnog programa razmjene i suradnje putem koprodukcija nacionalnih kazališta koji povećava mogućnost produkcije i distribucije njihovih programa te tako doprinosi ravnomjernom razvoju publike u cijeloj Hrvatskoj. „Posebno nas veseli velik odaziv publike programima K-HNK, u okviru kojeg su već realizirane 3 zahtjevne koprodukcije i 47 gostovanja“, istaknula je ministrica dodavši kako će publika od Osijeka do Splita, preko Varaždina i Rijeke do Zagreba dobiti priliku vidjeti baletne, dramske i operne uspješnice ostalih nacionalnih kazališnih kuća kao i nova zajednička ostvarenja.

Najavila je potpisivanje ugovora s kazalištima i njihovim osnivačima, u kontekstu primjene novog Zakona o kazalištima koji jamči sigurnost i stabilnost provedbe programa kazališnih kuća, posebno prema mandatima intendanata da se njihovim programima osigura realizacija.

Ministrica je podsjetila kako je povijesno rješenje druge scene HNK-a Zagreb u Adžijinoj ulici, za koju je Ministarstvo kulture i medija u 2024. osiguralo 15 milijuna eura iz sredstava državnog proračuna, jedna od najznačajnijih investicija u kulturnoj infrastrukturi, ne samo za daljini programski razvoj središnje kazališne kuće glavnog grada nego i za unaprjeđenje hrvatskog glumišta općenito.

Govoreći o pozitivnim učincima primjene novog Zakona o kazalištima, uz mandatno financiranje i način izbora intendanata, ministrica je izdvojila i unaprjeđenje statusa umjetnika koji već nakon četiri godine mogu dobiti ugovore na neodređeno, čime je osigurana sigurnost umjetnika. Komplementarno tome, intendanti su u procesu donošenja pravilnika o reviziji umjetničkog djelovanja i doprinosa kazališnih umjetnika kako bi se utvrdilo jesu li sposobni umjetnički djelovati i doprinositi u provedbi predviđenog repertoara kazališta.  Podsjetila je i na vidljivost pozitivnog učinka novog zakona te izdvojila primjer baletnog ansambla zagrebačkog HNK-a koji je popunjen novim plesačima, zahvaljujući uvođenju instituta prekvalifikacija za baletne umjetnike nakon završene profesionalne karijere, čime je omogućena obnova baletnih ansambala i podizanje konkurentnosti.

Ministarstvo je prije kraja godine objavilo gotovo sve rezultate javnih poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, no nažalost gradovi još uvijek nisu objavili svoje rezultate, stoga je ministrica apelirala, posebno na velike gradove, da ispune zakonsku obvezu što prije.

Zadovoljstvo suradnjom na projektu K-HNK, u svojim obraćanjima, naglasili su redom intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Hraste Sočo, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Senka Bulić, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Vladimir Ham, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević te intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Vicko Bilandžić. Intendanti su ukratko predstavili postignute rezultate u 2023. godini te najavili neke od naslova novih predstava, koprodukcija i gostovanja. Uz ministricu na sastanku s intendantima sudjelovale su ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti  Irena Kregar Šegota.

 

 
 


Pisane vijesti