Reagiranje Ministarstva na priopćenje HND-a vezano za istupanje iz Radne skupine Ministarstva za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima

Vezano uz priopćenje Hrvatskog novinarskog društva, objavljeno dana 20. siječnja 2020. godine, o razlozima istupanja iz radne skupine za izradu Zakona o elektroničkim medijima Ministarstvo kulture u kojem je ponovo iznesena tvrdnja 

da 'Ministarstvo kulture nije uvrstilo niti jedan prijedlog HND-a', radi istinitog informiranja zainteresirane javnosti ponavljamo  koje je sve prijedloge HND-a Ministarstvo kulture usvojilo.
   
U definiciju elektroničke publikacije uvršteno je da se radi o medijskom sadržaju budući da se sadržaji elektroničkih publikacija u doba konvergencije ne mogu vezati isključivo za novinarske sadržaje što je tražio HND.

Vezano uz zahtjeve oko preciznijeg definiranja promidžbe tijela državne uprave, u radnom tekstu prijedloga Zakona navodi se kako sredstva namijenjena za promidžbu tijela državne uprave, javne ustanove, zavodi i pravne osobe kojima je osnivač Republika Hrvatska dužne su utrošiti na oglašavanju u audiovizualnim ili radijskim programima regionalnih i lokalnih nakladnika televizije i/ili radija te pružatelja elektroničkih publikacija te su na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva isključene jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sukladno prijedlogu Hrvatskog novinarskog društva za sprječavanje zlouporabe javnog novca u nacrtu zakona predlaže se transparentniji način dodjele sredstava za financiranje proizvodnje i programa regionalnih i lokalnih nakladnika televizije i/ili radija te elektroničkih publikacija na način da se ta tijela obvezuju na dodjelu sredstava temeljem javnih poziva i na temelju javno objavljenih kriterija.

Što se tiče Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, također na sugestiju HND-a, predložena je mogućnost da se sredstva osiguravaju i iz drugih izvora budući da u okviru poreznih propisa još nije propisan način oporezivanja digitalnih platformi, a kada to bude učinjeno bit će moguće osigurati i dodatne izvore financiranja.

U nacrtu Zakona, kao korisnici sredstava Fonda uvedene su sve elektroničke publikacije, no isto tako temeljem zahtjeva Hrvatskog novinarskog društva uvedena su određena ograničenja te je posebno istaknuto da se financiranje ograničava na programe koji su od javnog interesa;
U nacrtu  zakona ne predlažu se izmjene u načinu izbora regulatornog tijela budući da je praksa uvedena važećim Zakonom sukladna praski u većini država članica Europske unije, da je o načinu izbora članova Vijeća za elektroničke medije prilikom donošenja Zakona 2009. godine provedena široka javna rasprava te budući da niti jedan drugi član Radne skupine nije tražio da se odredbe o načinu izbora članova Vijeća mijenjaju. Istovremeno, naglašavamo kako su u nacrt prijedloga Zakona uvedene dodatne stručne kvalifikacije koje trebaju imati kandidati, odnosno članovi Vijeća za elektroničke medije kako je tražilo Hrvatsko novinarsko društvo.

Na kraju, nacrt prijedloga Zakona usklađen je s pravnom stečevinom Europske unije. Sukladno Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama obveza je svake države članice, pa tako i Republike Hrvatske, da potiče i štiti nacionalnu neovisnu produkciju tako da nije uvažen prijedlog HND-a da temelj programa bude isključivo vlastita proizvodnja jer kako navodi Hrvatsko novinarsko društvo „tržište ne nudi uvijek proizvode najviših standarda“. U Radnoj skupini sudjeluju predstavnici nakladnika, Agencije za elektroničke medije, predstavnici HAVC-a i predstavnici neovisnih proizvođača audio-vizualnih sadržaja na koje se ova pitanja izravno odnose, a na samim sjednicama Radne skupine predstavnici HND-a ni na koji način nisu obrazložili svoje zahtjeve koji ovako formulirani odstupaju od odredbi Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama.

Što se tiče pitanja redakcijskih statuta, ona se uređuju Zakonom o medijima te nikako ne mogu biti uređena u Zakonu o elektroničkim medijima na drugačiji način, no nacrt prijedloga Zakona pojačava odredbe o obvezi usvajanja redakcijskih statua uključujući uzimanje u obzir prilikom davanja koncesija ako se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi koja je koncesiju već koristila.

Na kraju, vezano uz zahtjev HND-a da se propiše broj radijskih i televizijskih frekvencija za neprofitne nakladnike, odgovorili smo da to nije moguće propisati Zakonom s obzirom da broj ovisi o tehničkim parametrima i nije predmet ovog Zakona.
 
Ministarstvo kulture poziva Hrvatsko novinarsko društvo kao krovnu udrugu novinara u Republici Hrvatskoj da afirmativno i u dijalogu nastave iznositi svoje prijedloge koje ćemo uvijek razmotriti i argumentirano odgovoriti koje prijedloge možemo, a koje ne možemo uvažiti.

Pisane vijesti