Prostorna instalacija „Mirror / Mirror“ kao platforma 7 mladih arhitekata za hrvatski nastup na 23. Milanskom trijenalu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
7. srpnja 2022. – Na 23. Milanskom trijenalu – međunarodnoj izložbenoj manifestaciji suvremene umjetnosti koja se ove godine odvija pod temom „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries.”, Hrvatsku se predstavlja prostornom instalacijom „Mirror / Mirror“ kustosa Lee Pelivan i Tome Plejića. Riječ je o multimedijalnoj platformi za predstavljanje sedam projekata mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata nagrađenih na 56. zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma.
 
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se Hrvatska vraća na Milanski trijenale nakon razdoblja obilježenog pandemijom i ograničenim mogućnostima predstavljanja i to upravo s najmlađom generacijom arhitekata čiji radovi propituju kreativne i inovativne prakse dizajna, arhitekture i umjetnosti. Podsjetivši kako je kustosica središnje izložbe ovogodišnjeg Milanskog trijenala astrofizičarka Ersilia Vaudo voditeljica odjela Europske svemirske agencije, ministrica je istaknula kako takvi odabiri šire perspektive interdisciplinarnosti i povezuju različita iskustava kulture, znanosti i obrazovanja.
 
Predsjednik Udruženju hrvatskih arhitekata Roman Šilje naglasio je kako se predstavljanjem mladih lica suvremene arhitektonske scene na međunarodnoj pozornici, stručnoj i široj javnosti približava najprogresivniji segment hrvatskog arhitektonskog stvaralaštva, a istovremeno se daje zasluženi prostor generaciji stasaloj u jeku kontinuiranih globalnih kriza prošloga desetljeća.

„Nagradili smo najmlađe od najmlađih kao grupu ljudi koji stvaraju novi svijet i doživljavaju ga na senzibilan način, stvaraju neke nove slike i šalju neke nove poruke“ nastavio je kustos Toma Plejić koji je zajedno sa svojom partnericom iz Studia Up Leom Pelivan osmislio koncepciju i odabrao 7 mladih arhitektica i arhitekata  kao nadolazećih glasova čiji radovi predstavljaju sedam urbanih arhitektonskih projekata koji ispituju uloge i granice suvremene arhitekture i urbanizma.

Instalacija „Mirror / Mirror“ zamišljena je kao prostorna redukcija izvorne izložbe 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma optimizirane za postavljanje u novom kontekstu Milanskog trijenala. Opisujući koncept hrvatskog paviljona kao nespecifičan projekt koji u potpunosti integrira posjetitelja, autor izložbenog postava Damir Gamulin instalaciju je opisao kao kondenzat izvorne izložbe, osmometarski ekran koji je bio postavljen pored Muzeja Mimare koji će u Milanu postati "soba u sobi" te će biti postavljen kao paviljon koji se gleda "iznutra".

  
 
U ime „nadolazaćih glasova“:  Irene Bakić, Rudolfa Martinovića, Studia JELO - Marte Lozo i Josipa Jerkovića, Kristine Škrokov, Mirne Udovčić te Zrinke Visković, obratila se arhitektica Tajana Levojević, koja je zahvalila na prilici koja je dana mladim arhitektima da se predstave svojim radovima na međunarodnoj sceni, te predstavila svoje istraživanje problematike stanovanja u jednom od zagrebačkih naselja.
 
Milanski trijenale jedna je od vodećih europskih kulturnih ustanova koja kroz svoje programe i manifestacije predstavlja suvremene trendove dizajna, arhitekturu, vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Republika Hrvatska posljednji je put sudjelovala na XXI. Milanskom trijenalu 2016. godine u organizaciji Ministarstva kulture i medija te Hrvatskog dizajnerskog društva.

23. izdanje međunarodne izložbe u Milanu čija je kustosica Ersilia Vaudo zamišljena je kao prostor otvorene rasprava i usporedbi s tematskom izložbom „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ koja će pokušati odgovoriti na niz pitanja o tome što još uvijek "ne znamo da ne znamo" u različitim temama: od evolucije gradova do oceana, od genetike do astrofizike. Triennale di Milano održava se na adresi Palazzo dell'Arte, Viale Alemagna 6, 20121, Milano, predotvorenje izložbe održat će se 13. i 14. srpnja dok će za javnost biti otvorena od 15. srpnja do 11. prosinca 2022. godine.
 
Hrvatski nastup pratite na:
 


Pisane vijesti