Proslavljeno 6 desetljeća Državnog arhiva u Sisku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

21. studenog 2022. – Državni arhiv u Sisku već punih 60 godina predano obavlja svoju ulogu zaštitara i čuvara arhivskog gradiva, izvorne pisane baštine nastale na području koje danas obuhvaća Sisačko-moslavačku županiju te manji dio Zagrebačke županije.

Na današnjoj svečanosti u povodu 60. obljetnice izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić istaknula je kako je u šest desetljeća djelovanja ova ustanova s predanošću i s jasnom vizijom prebrodila mnoge poteškoće te je od male ustanove sa samo dvoje zaposlenika izrasla u suvremenu arhivsku ustanovu koja raspolaže odgovarajućim i moderno opremljenim prostorom.
 
Podsjetila je kako put Državnog arhiva u Sisku nije bio ni najmanje lak te kako je prije dvije godine suočen s posljedicama razornih potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije. „Bez obzira na štetu koju su pretrpjele, ponajprije zgrada Sabirnog centra u Petrinji, ali i ova zgrada sjedišta u Sisku, djelatnici arhiva su uz pomoć žurnih službi u kratkom roku evakuirali sve gradivo iz Petrinje i smjestili ga u Sisku“, rekla je ravnateljica Deranja Crnokić te naglasila kako rad s korisnicima nije ni u jednom trenutku bio prekinut, a gradivo je ostalo stalno dostupno svim zainteresiranima, što je bilo posebno važno zbog organiziranja obnove potresom oštećenih objekata.
 
„Želim vam da i u budućnosti ostanete važno mjesto na kulturnom zemljovidu ovog kraja, predano skrbeći o pisanoj baštini, otvoreni prema svim izazovima i zahtjevima novog doba, prema zainteresiranim korisnicima i zajednici u kojoj djelujete“, poručila je Anuška Deranja Crnokić uz čestitke i zahvale na predanom i uspješnom djelovanju te ostvarenim rezultatima u proteklih 60 godina.
 
U svjetlu 60. obljetnice u Državnom arhivu u Sisku do 25. studenog održava se Tjedan arhiva pa je tako u prostoru velike čitaonice postavljena prigodna retrospektivna izložba s kratkim povijesnim osvrtom, a dostupna je i virtualna izložba 60 nam je godina tek! Također, u sklopu dana otvorenih vrata posjeti su otvoreni za sve zainteresirane građane, održavat će se i radionice „Kako koristiti arhivsko gradivo“, a u četvrtak 24. studenog bit će predstavljen novi broj Zbornika Ad Acta, u kojem se osim stručnih i znanstvenih arhivističkih objavljuju i stručni te znanstveni radovi iz područja povijesti institucija i lokalne povijesti.


Pisane vijesti