Proslavljeno 15 godina djelovanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske/Hrvatska riječ

11. travnja 2024. - Uz bogat kulturno-umjetnički program koji je podsjetio na njihovu tradicijsku kulturu, a posebno na njihove neraskidive veze s matičnom državom Hrvatskom, u Subotici je svečano obilježena 15. godišnjica  djelovanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Uz brojne uzvanike iz Hrvatske, kao i predstavnike državnih i područnih tijela  Republike Srbije, na svečanosti su sudjelovale izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i posebna savjetnica ministrice Dubravka Đurić Nemec.

Čestitajući na obljetnici u ime ministrice, ravnateljica Uprave Jelavić posebno je istaknula kako su Hrvati u Vojvodini autohtona manjina koja već stoljećima živi na tim multikulturnim i multietničkim prostorima, aktivno sudjeluje u javnom, političkom i kulturnom životu te daje značajne doprinose njegovom razvoju. „Taj identitet očituje se prije svega usvajanjem i uporabom hrvatskoga standardnog jezika, ali i očuvanjem povijesnih mjesnih govora“, naglasila je te pohvalila napore koji se ulažu u obrazovanje mladih naraštaja i omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturnim i obrazovnim događanjima u Republici Hrvatskoj. „Veliku ulogu u svim tim aktivnostima odigrao je i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata“, istaknula je ravnateljica Uprave Jelavić  te dodatno izdvojila važnost očuvanja kulturne baštine i zahvalila svima koji su radili u Zavodu na izradi kataloga nematerijalnih kulturnih dobara. Posebno je naglasila vrijednost tog projekta, kao rezultata višegodišnjih istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata s hrvatskim ustanovama i stručnjacima za kulturnu baštinu. „Kulturna baština dio je naših života, a njezina obnova, čuvanje i prenošenje običaja i znanja na nove generacije oblikuju budućnost svijeta“, zaključila je ravnateljica Jelavić.
 
Predstavljajući bogato i raznoliko djelovanje Zavoda te osobe koje su ga utemeljile i pridonijele njegovu radu, ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković podsjetila je kako se pod geslom Baštinimo - okupljamo - dijelimo slavi rad na očuvanju, unaprjeđenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata. „Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata trsio se svih 15 godina na suvremen i kompetentan način promovirati, poticati, čuvati, razvijati, usustavljivati i organizirati kako kulturno naslijeđe vojvođanskih Hrvata tako i obavljati produkciju novih kulturnih događaja“, istaknula je ravnateljica Čeliković. Prvi ravnatelj Zavoda, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je svih 15 godina rada Zavoda na ponos svih Hrvata, a čestitke i zahvalnosti na ustrajnosti uputila je predsjednica Jasna Vojnić u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća - osnivača ZKVH-a.

 

Pisane vijesti