Programi suradnje na razini EU i UNESCO-oa teme sastanka hrvatske i slovenske ministrice kulture

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

7. srpnja 2023. – Bilateralni sastanak između ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i ministrice kulture Republike Slovenije dr. sc. Aste Vrečko održan je danas u Ministarstvu kulture i medija. Ministrice su sa suradnicima razgovarale o nizu tema i projekata suradnje koji se provode na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije i u okviru UNESCO-a.

Slovensko ministarstvo kulture u postupku je izrade novih Zakona – o audiovizualnim djelatnostima i o kazalištima, stoga je sastanak omogućio kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava stručnjaka koji su radili na izradi hrvatskih zakonodavnih okvira. Ministrica Obuljen Koržinek upoznala je slovensku ministricu s izazovima s kojima se Hrvatska suočila uslijed dva razarajuća potresa u Zagrebu i Petrinji te  podsjetila kako je prije tjedan dana obilježen završetak faze obnove 290 projekata za koje je Ministarstvo kulture i medija na području zahvaćenom potresima angažiralo 440 milijuna eura Fonda solidarnosti EU.

Kao poseban prioritet izdvojena je tema upravljanja rizicima u kulturnoj baštini, s obzirom na to da smo svi suočeni s promjenama koje imaju sve jači utjecaj na cjelokupni život pojedinaca i društva, pa tako i na kulturnu baštinu uslijed prirodnih katastrofa, kao i opasnosti koje su rezultat ljudskog djelovanja te neminovnih klimatskih promjena. Obnovom nakon potresa hrvatski su stručnjaci primijenili i nove modele učinkovite i održive gradnje s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost. Ministrica Vrečko naglasila je kako je energetska učinkovitost zgrada danas važnija nego ikada jer je to jedan od načina kako drastično smanjiti troškove za energiju, no da je zgrade kulture baštine važno obnavljati i prema stvarnim potrebama budućih korisnika tih prostora.

Ministrice su razmijenile informacije o pomoći koje obje države pružaju Ukrajini gdje su još jednom naglašena Hrvatska iskustva zaštite i obnove kulturnih dobara tijekom i nakon Domovinskog rata. 

Ministrice su također razgovarale o obilježavanju 80. obljetnice oslobođenja logora u Kamporu na Rabu te projektu cjelovitog konzervatorsko - restauratorskog zahvata na Spomen-groblju Kampor nastalom prema projektu slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara. Nedavno je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predao slovenskom veleposlaniku NJ. E. Gašpru Dovžanu suglasnost kako bi Republika Slovenija obnovila spomen park i groblje Kampor na Rabu uz suradnju i nadzor nadležnih tijela Republike Hrvatske, odnosno nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija.

Ministrica je napomenula da Ministarstvo kulture i medija sukladno dostupnim financijskim sredstvima, kontinuirano sudjeluje u obnovi tog vrijednog arhitektonskog ostvarenja i važnog memorijalnog područja te dodala kako je 80. obljetnica oslobođenja logora Kampor u istoj godini kada Hrvatska preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) te kako su memorijalna groblja dio promicanja sjećanja na različite totalitarne režime. Razgovaralo se i o suradnji u procesu pripreme Sporazuma i obveza koje će proizaći vezano uz BLOK 17, zajedničkog paviljona u sklopu Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau.

Zaključeno je kako će obje strane i dalje podržavati dobru i dinamičnu suradnju na svim područjima kulturnog djelovanja koja se kontinuirano provodi.

Uz ministricu kulture Republike Slovenije dr.sc. Astu Vrečko, slovensko izaslanstvo činili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gašper Dovžan, državni tajnik Marko Rusjan, direktor Uprave za medije i film dr.sc. Blaž Mazi, voditeljica Sektora za umjetnost Mojca Jan Zoran, ravnateljica Uprave za kulturnu baštinu Špela Spanžel, voditeljica Službe za europske poslove i međunarodnu suradnju dr.sc. Sonja Kralj te savjetnice ministrice Kim Komljanec i Petra Blajhribar Kubo.

Ministrici kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nini Obuljen Koržinek na sastanku su se pridružili državni tajnik Krešimir Partl, glavna savjetnica Kristina Vlašiček Novoselec, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, glavna konzervatorica dr. sc. Višnja Bralić, načelnica Sektora za medije Nives Zvonarić te viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Paula Brajević.
 

Pisane vijesti