Priopćenje ministrice kulture i medija povodom ograničavanja izlaganja djela u Galeriji Sikirica u Sinju

3. rujna 2024. - Povodom zabrane izlaganja djela u sinjskoj Galeriji Sikirica ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obratila se javnosti sljedećim priopćenjem:
 
„Zgrožena sam činom MOST-ova gradonačelnika Sinja gospodina Bulja i porukom koju tim činom šalje. Podsjetit ću da je Republika Hrvatska demokratska zemlja i da smo svi dužni čuvati temeljne vrednote hrvatskog Ustava, što uključuje slobodu izražavanja i sve oblike umjetničkih sloboda. U demokratskom društvu ne zabranjuju se niti se cenzuriraju umjetnički sadržaji.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da ovim činom gospodin Bulj šalje poruku nesnošljivosti izravno usmjerenu prema jednoj nacionalnoj manjini. Hrvatska javnost zna da postoje brojni problemi i otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije koje s više ili manje uspjeha rješavamo posljednja tri desetljeća, svjesni posljedice srpske agresije na Hrvatsku, koja je ostavila brojne žrtve i stradanja. Međutim, kao što ne želimo da bilo tko prijeti ili ograničava slobode pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji, tako ne smijemo dopustiti da se u Republici Hrvatskoj zabranjuju umjetnički sadržaji samo zato što ih je financirala manjinska zajednica.

Dajem punu podršku radu Galerije Sikirica i njezinim djelatnicima kao i svim drugim umjetnicima i kulturnim djelatnicima,  s porukom da je Republika Hrvatska demokratska država i da naša Vlada neće dopustiti ograničavanje sloboda i temeljnih vrijednosti koje su upisane u Ustav Republike Hrvatske.“
 

 

Pisane vijesti