Priopćenje Ministarstva kulture i medija povodom proširenja i provođenja istrage vezane uz Geodetski fakultet i privođenje djelatnika Ministarstva kulture i medija

Povodom proširenja i provođenja istrage vezane uz Geodetski fakultet i privođenje djelatnika Ministarstva kulture i medija ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obratila se medijima i istaknula ponajprije zadovoljstvo što se napokon i u priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja potvrdilo ono što je iznijela Hrvatskom saboru i više puta u svojim izjavama, a to je da su mehanizmi kontrole u Ministarstvu kulture  i medija funkcionirali.

„Nakon što je Geodetski fakultet poslao četvrto izvješće u kojem su uočene nedosljednosti i problemi, moji kolege su me upozorili, donijela sam odluku da se obustave bilo kakva daljnja plaćanja i započeli smo s kontrolom cijelog procesa. Upravo zato otklanjala sam tezu da je posao 3D snimanja zgrada nakon potresa preplaćen jer smo zbrajajući sve kvadratne metre snimljenih zgrada i uspoređujući s cijenom utvrdili da je plaćena najmanja ponuđena cijena od 20,7 kn/m2. Ministarstvo je vlasnik svih snimaka i koristilo ih je za procjenu i popis štete, donošenje odluka o provođenju hitnih mjera, utvrđivanje progresivnih šteta i u nekim slučajevima za projektiranje obnove.

Pisalo se o milijunima, o korupciji, o izvlačenju novca iz Ministarstva kulture, nije bilo lako izdržati ovoliku količinu pritisaka, a zbog izvida nisam smjela u javnost iznijeti sve informacije i podatke s kojima smo raspolagali. Na web stranicama Ministarstva dostupna je tablica s popisom svih zgrada, metrima četvornim, tehnikama snimanja, naručiteljima snimanja itd. Nadalje, od početka sam svaki put isticala: ako je netko zloupotrijebio ili pokušao zloupotrijebiti situaciju poslije potresa za stjecanje nezakonitih probitaka, za to treba odgovarati.  Istodobno, poštujem presumpciju nevinosti i proširenje istrage na glavnog konzervatora Davora Trupkovića, no to neću komentirati jer nemam i ne mogu imati saznanja o njegovom mogućem odnosu s profesorima s Geodetskog fakulteta na ovom ili nekom drugom poslu. Vezano uz navode iz priopćenja o tome da je šteta počinjena jer se moralo ponovno snimati nešto što je već bilo snimano, naglašavam da su moji suradnici pregledali sve izvještaje i prema našim saznanjima nije bilo ponovljenog snimanja, nego su eventualno vršena dodatna snimanja ili su se snimali drugi dijelovi građevina koji prethodno nisu bili snimljeni. No ta dodatna snimanja o kojima se govori u priopćenju nije vršio Geodetski fakultet, nego su ih od nekih drugih pravnih osoba eventualno naručivali vlasnici pojedinih građevina, korisnici sredstava Fonda solidarnosti.

Ako je postojala namjera, istraga će to utvrditi, no za mene je najvažnije da je sustav u Ministarstvu kulture i medija funkcionirao i u ovako kriznoj situaciji i da je spriječena šteta. Sumnja u organizirano djelovanje je na Geodetskom fakultetu, a ako je jedan djelatnik Ministarstva kulture i medija u tome sudjelovao, ta će osoba odgovarati. No radi Ministarstva, a ponajprije radi više desetaka mojih kolega i suradnika koji su odgovorno i pošteno radili posljednje tri godine, riskirali svoje zdravlje i živote u nesigurnim zgradama i preuzeli ogromnu odgovornost za poslijepotresnu obnovu, važno mi je da se sve razjasni i utvrde činjenice.

Od početka smo isticali da nam je u interesu da se utvrdi jesu li postojale bilo kakve nepravilnosti i da se sve istraži i utvrde činjenice, bez obzira provodi li izvide EPPO ili DORH. Međutim, bili smo dužni upozoriti da u slučaju 3D snimanja nisu korištena europska sredstva, a iz današnjeg priopćenja EPPO-a jasno je da smo bili u pravu. Nisam dosad javno rekla da smo spriječili isplatu 3,2 milijuna eura jer su trajali izvidi i nisam smjela otkrivati takve podatke. Danas to nakon priopćenja mogu javno potvrditi. Spriječili smo moguću štetu za Ministarstvo i Državni proračun. Platili smo ukupno u razdoblju od 2020. do 2022. godine 19 milijuna kuna i zbog toga vjerujem da će eventualno vještačenje pokazati da je to realna cijena za ukupni broj metara četvornih i da posao nije preplaćen“.

Na novinarsko pitanje o odgovornosti ministrica je istaknula kako je odgovorna za to što je, nakon upozorenja, spriječila daljnja plaćanja. Naglasila je da je zgrožena djelima koja se glavnom konzervatoru stavljaju na teret, no upozorila je da poštuje presumpciju nevinosti, a ako se dokaže da su optužbe točne, da se radi o njegovoj osobnoj odgovornosti. „Posao u Ministarstvu kulture i medija posljednje tri godine bio je besprijekoran i zato se danas loše osjećam svjesna da je moguće jedan kolega bacio sjenu na sve što su moji kolege radili tri godine, bez godišnjih odmora, bez slobodnog vikenda“, istaknula je ministrica.

„U dobroj vjeri dogovorili smo angažman javne institucije, fakulteta i nismo mogli sumnjati da bi netko situaciju takve krize zloupotrijebio. Kad su moji suradnici u četvrtom izvješću uočili neke problematične situacije, upozorili su me, obustavili smo plaćanja, spriječili stvaranje daljnjih troškova i zbog toga se radi o mogućoj odgovornosti pojedinca, a ne nepravilnosti u radu Ministarstva kulture i medija. Ako je neki zaposlenik zloupotrijebio položaj, on će odgovarati“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.
 

Pisane vijesti