Premijerom dokumentarnog filma obilježeno 80 godina Radija Dubrovnik

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. travnja 2022. – U Gradskom kazalištu Marina Držića svečanom je premijerom dokumentarnog filma „80 godina Radio Dubrovnika“ redatelja Vedrana Benića, u produkciji HRT-a, svečano obilježena visoka obljetnica dubrovačke radijske postaje koja je nakon Radija Zagreb najstarija na ovim prostorima.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek tom je prilikom podsjetila kako je od svojega osnutka Radio Dubrovnik desetljećima pratio život svog grada, veseleći se s njegovim radostima, tugujući u zajedničkim žalostima, skrbeći o svakodnevnim društvenim izazovima, brinući o duhovnoj i materijalnoj baštini, posebno njegujući hrvatski jezik, hrvatski  identitet. 

Uz informativni program, Radio Dubrovnik i dalje veliku pozornost posvećuje svim područjima kulture, često objavljujući prigodne nosače zvuka, zahvaljujući kojima su u bogatoj arhivi sačuvane brojne snimke koncerata i ostalih sadržaja Dubrovačkih ljetnih igara, istaknula je ministrica osvrnuvši se na važnu ulogu Radija.

Podsjetivši kako je Radio Dubrovnik svoj grad i građane pratio i za vrijeme jednog od najtežih razdoblja naše povijesti, čega se gledajući aktualna stradanja Ukrajine bolno prisjećamo, ministrica je istaknula kako smo se u ovim suvremenim globalnim krizama, uključujući pandemiju koronavirusa, ponovno suočili s pitanjem važnosti medija i vrijednosti točnih informacija.

Ministrica je zahvalila svim dionicima medija koji i dalje ulažu velik trud u borbu za istinu, a protiv dezinformacija, koji ostaju prisebni u sudaru sa senzacionalističkim, neprovjerenim informacijama, odolijevaju izazovu brzine i površnosti, kako bi objektivno prenijeli relevantne i točne informacije. 

Ministrica je naglasila kako se u današnjem svijetu, u kojem mediji kao najsnažniji i najbrži kreatori javnog mnijenja utječu na naše stavove, ponašanje i svjetonazore, upravo radio pokazao kao medij kojem se najviše vjeruje te uz čestitke zahvalila svim generacijama novinara, tehničara, spikera, glazbenika, glumaca i svima onima koji su svoj entuzijazam, predanost, profesionalnost i ljubav upleli u svih ovih osamdeset godina Radija Dubrovnik.

„Danas, kada program cijelog HRT-a, pa tako i Radija Dubrovnik, možemo pratiti na mrežnim stranicama, na našim mobilnim uređajima, računalima i tabletima, svjesni smo da ono što tehnologija nikada neće zamijeniti i što trebamo njegovati kao trajno bogatstvo jest upravo tradicija koju je prije 8 desetljeća započeo i Radio Dubrovnik, a to je ljudska kreativnost, novinarska profesionalnost i umijeće“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek. 

Okupljenima su se obratili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, urednica HRT - Radija Dubrovnik Nila Miličić Vukosavić te glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.
 

 



Pisane vijesti