Predstavnici Ministarstva kulture i medija i Ravnateljstva civilne zaštite u okviru projekta „Operativne snage civilne zaštite za zaštitu kulturne baštine – CPforHeritage“ posjetili Italiju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: MKM i MUP

Od 19. do 21. ožujka 2024. godine predstavnici Ministarstva kulture i medija i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, uz sastanke u sjedištima Nacionalne službe civilne zaštite i Ministarstva kulture koji su se održali u Rimu, posjetili su objekte u Norciji i Spoletu (pokrajina Umbrija) razrušene u razornim potresima 2016. godine te depo za privremenu pohranu kulturne baštine Santo Chiodo u Spoletu. Svrha studijskog putovanja bila je razmjena iskustava o izazovima očuvanja kulturne baštine u izvanrednim okolnostima na temelju talijanskih iskustava, odnosno uspostavljenih procedura upravljanja rizicima od katastrofa po kulturnu baštinu.

Talijanski stručnjaci iz Nacionalne službe civilne zaštite (Dipartimento della Protezione Civile), koja je u nadležnosti predsjednika Vlade Talijanske Republike, predstavili su svoje temeljne zadaće i ulogu civilne zaštite u zaštiti kulturne baštine u izvanrednim situacijama, uključujući uloge vatrogasnih službi i carabiniera, programe osposobljavanja za zaštitu kulturne baštine te uključivanje volontera u svoje aktivnosti. Stručnjaci talijanskog Ministarstva kulture, s kojima civilna zaštita usko surađuje, predstavili su ključne aspekte svojega rada i aktivnosti na terenu u kontekstu upravljanja rizicima u području kulturne baštine.
Predstavnice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Petra Smajić i Pia Sopta održale su predavanje u talijanskom Ministarstvu kulture o hrvatskom sustavu zaštite kulturne baštine s posebnim fokusom na bogato iskustvo u njezinu očuvanju u kriznim situacijama, osobito nakon razaranja u Domovinskom ratu te potresima 2020. godine. Podsjetile su pritom i na vrijedne primjere međunarodne suradnje, posebno zahvalivši na pomoći talijanskim stručnjacima, uključujući „Plave kacige za kulturu“.

Znanja i iskustva prikupljena na studijskom putovanju bit će podloga za izradu Standardnog operativnog postupka za rukovanje kulturnom baštinom u izvanrednim situacijama u Republici Hrvatskoj u svrhu propisivanja jasnih i preciznih procedura i plana djelovanja na terenu, što je jedan od osnovnih ciljeva projekta.
 
Provedena aktivnost dio je projekta „Operativne snage civilne zaštite za zaštitu kulturne baštine -CPforHeritage“, koji provodi Ravnateljstvo civilne zaštite u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Cilj je unaprijediti postojeće kompetencije operativnih snaga civilne zaštite i državne konzervatorske službe za zaštitu kulturne baštine u izvanrednim situacijama.

 


 

Pisane vijesti