Predstavljeno dopunjeno izdanje UNESCO-ova priručnika i nastavnog materijala za učitelje „Svjetska baština u rukama mladih“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i MKM

13. prosinca 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs predstavili su drugo dopunjeno hrvatsko izdanje UNESCO-ova priručnika i nastavnog materijala za učitelje „Svjetska baština u rukama mladih“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

„Posebno mi je drago što i mi u Hrvatskoj održavamo kontinuitet jednog od najuspješnijih vodećih projekata UNESCO-a za mlade - Obrazovnog programa o svjetskoj baštini, koji je pokrenut 1994. godine, a provodi ga UNESCO-ov Centar za svjetsku baštinu i UNESCO-ova projektna mreža pridruženih škola (ASPnet). Ovo je ujedno prigoda kojom se pridružujemo proslavi 50. godišnjice Konvencije za zaštitu prirodne i kulturne baštine iz 1972., koja uvelike doprinosi međukulturnom dijalogu i razvoju gospodarskih i ljudskih potencijala“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.
 
Uz podsjetnik na 31 kulturno dobro materijalne i nematerijalne baštine koje je Republika Hrvatska upisala na Reprezentativni popis svjetske baštine za koje skrbi i njeguje, ministrica je izrazila ponos na građane koji ta kulturna dobra čuvaju i prenose znanja na mlade generacije, ističući kako baštine nema bez baštinika. Jednako tako, Hrvatska se odazove pomoći raznim ugroženim svjetskim lokalitetima pa je tako bila prva zemlja u svijetu koja je dala financijsku potporu Fondu za obnovu uništene baštine Malija, među prvima se uključila u pružanje pomoći zaštite ukrajinskih kulturnih dobara i ustanova te najavila još intenzivniju suradnju nakon završetka rata.
 
Ministrica je osim toga poručila kako je obrazovanje o svjetskoj baštini ključno jer ne samo da pomaže mladim ljudima da shvate važnost uključivanja u očuvanje najistaknutijih svjetskih kulturnih i prirodnih znamenitosti nego je i osnova za promicanje razumijevanja i poštovanja između različitih kultura, razvijanje dijaloga i tolerancije. „Budućnost svjetske baštine u velikoj će mjeri ovisiti o uključivanju i akcijama sadašnjih naraštaja koji će uskoro donositi najvažnije odluke i voditi svijet sutrašnjice. Stoga je ovaj priručnik alat u rukama profesora koji će mlade poučiti ne samo o hrvatskoj već i svjetskoj baštini kako bi naučili poštovati druge kulture i običaje, a pritom se uvijek ponosili svojim nasljeđem“, zaključila je ministrica.
 
Uz ministre okupljenima su se obratili voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek, predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO akademik Zvonko Kusić te ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Ivanka Stričević.
 
Drugo hrvatsko nadopunjeno izdanje UNESCO-ova priručnika „Svjetska baština u rukama mladih“ izdano je u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za visoko obrazovanje i UNESCO-a. Priručnik koncepcijski podržava suvremene pristupe poučavanju temeljene na mogućnosti prilagodbe potrebama učenika, poticanju kritičkog mišljenja i stavova te boljem razumijevanju multikulturnih različitosti suvremenog svijeta. Priručnik je prilagođen uporabi u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, potiče integrirano učenje i poučavanje te je bogato opremljen različitim materijalima i izvorima znanja. Republika Hrvatska prva je u jugoistočnoj Europi prevela ovaj UNESCO-ov priručnik.Pisane vijesti | Društvo i zajednica