Predstavljene odredbe o bankomatima u povijesnoj jezgri

Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/konferencija Dubrovnik bankomati/Bankomati press3.jpg

FOTO: Grad Dubrovnik Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek s gradonačelnikom Matom Frankovićem održala je tiskovnu konferenciju kako bi izvijestili javnost o najavljenim postupanjima vezano uz nelegalno postavljene bankomate u zaštićenim povijesnim jezgrama.

Ministrica Obuljen Koržinek na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 1. srpnja 2019. godine u Dubrovniku pojasnila je kako je pri rješavanju problema nastalih zbog velikog broja bankomata postavljenih u povijesnim jezgrama trebalo sagledati specifičnosti svake povijesne jezgre kako bi smjernice Ministarstva kulture bile primjenjive u svim sredinama.
 
''U Dubrovniku smo imali situaciju da je određeni dio vlasnika prostora tražio i ishodio dozvole za postavljanje bankomata, ali u posljednjim tjednima postavljen je veliki broj bankomata za koje nisu tražene suglasnosti. Ministarstvo kulture je provelo inspekcijski nadzor i utvrdilo koji su uređaji postavljeni bez dozvola pa će se u tom slučaju postupati sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara i ovlastima konzervatorskih odjela. Paralelno, Grad Dubrovnik se odlučio smjernice Ministarstva kulture ugraditi u svoju Odluku o komunalnom redu'', rekla je ministrica.
 
Neke od najvažnijih smjernica jesu: bilo kakva ugradnja ne smije ni na koji način oštetiti kulturno dobro ni njegove dijelove, eventualna ugradnja mora biti usklađena s arhitektonskim sklopom zgrade, sa stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrada. Tamo gdje se može dozvoliti ugradnja, ona moja biti vizualno neutralna, znači može biti vidljiv samo operativni dio bankomata – ekran i tipkovnica. Nije dozvoljena ugradnja na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima, osim ako su takva dobra građena kao bankarske institucije. Treba voditi računa o stilski oblikovanim otvorima. Postavljene su i dodatne smjernice o svjetlećim reklamama. Ograničava se broj bankomata u jednom objektu i ne dozvoljava se postavljanje samostojećih bankomata u javnim prostorima, uličnim koridorima.
 
''Svi oni koji ostvaraju dobit od korištenja kulturne baštine, zbog koje brojni turisti i dolaze, moraju voditi računa o održivosti, o cjelini, o budućnosti'', rekla je ministrica.
 
Podsjetimo, Gradsko vijeće je na sjednici održanoj 27. lipnja donijelo odluku po kojoj više neće biti moguće postavljati bankomate ukoliko se ne ishodi dozvola Konzervatorskog odjela, a oni koji su već postavljeni bez potrebne dozvole bit će uklonjeni.
 
''Ukupno su 32 bankomata u povijesnoj jezgri Grada, čime je narušen izgled UNESCO-ove spomeničke baštine. Iz tog smo razloga krenuli rješavati pitanje sustavno kako u konačnici, uslijed budućih sporova i svega što nas čeka, ne bismo došli u situaciju da oštetimo Grad ili u konačnici izgubimo neku od parnica. Tu bih se posebno zahvalio ministrici i cijelom Ministarstvu kulture koji su zajedno s nama mjesecima radili na rješenju koje smo prije par dana usvojili na Gradskom vijeću'', istaknuo je gradonačelnik Franković.
 
Objašnjeno je i kako izgleda daljnje postupanje. Nakon što je Odluka stupila na snagu, Komunalno redarstvo izlazi na teren i utvrđuje imaju li postavljeni bankomati suglasnost konzervatora. Ako je nemaju, ostavljen je rok od 30 dana da je pribave. Za one koji ne pribave suglasnost u roku pokreće se odluka o uklanjanju bankomata. Tada počinje postupak kažnjavanja pravnih i odgovornih osoba. Dnevne kazne su 10.000 kuna pravnoj i 2.000 kuna odgovornoj osobi. Oni koji su iznajmili prostor bankomatima u tom će roku moći otkazati ugovore onima kojima su ga unajmili i na taj način prevenirati situaciju.
 
 

Pisane vijesti