Predstavljena prva faza arheoloških istraživanja u Banskim dvorima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. siječnja 2021. - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek i ravnateljicom Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajanom Pleše predstavio je prvu fazu arheoloških istraživanja u Banskim dvorima koja su rezultirala vrijednim nalazima.

Podsjetili su ukratko na sve što je do sad napravljeno na Gornjem gradu vezano uz obnovu kulturne baštine stradale u potresu, a ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako su prezentirani nalazi dio istraživanja u okviru izrade cjelovitog projekta obnove koja se radi na kompleksu Banskih dvora. 
Sve zgrade koje idu u cjelovitu obnovu kao pojedinačno zaštićena kulturna doba u procesu su izrade dokumentacije.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je rješenje dugogodišnjeg problema smještaja stalnog postava Hrvatskog povijesnog muzeja koji će se sada sa svoje povijesne adrese u palači Vojković – Oršić proširiti u palaču Jelačić, donedavnu zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda te dodao kako će time ta važna nacionalna muzejska institucija na dvije lokacije zaokružiti kulturno-povijesnu cjelinu Gornjega grada, a da će se zgrada Tvornice duhana Zagreb koja je bila namijenjena Hrvatskom povijesnom muzeja obnoviti za smještaj Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Time će biti obnovljena još jedna palača – Jelačić na Griču, a stalni postav nacionalnog povijesnog muzeja dobit će adekvatan prostor. Zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda trenutno je zbog štete od potresa izvan funkcije, no izrada cjelovite projektne dokumentacije i prva faza obnove realizirat će se sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije.

Novi smještaj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti osiguran je u zgradi u Demetrovoj ulici 18, tzv. kući Lovrenčić čija je obnova u tijeku, a čime će jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja prvi put dobiti svoju vlastitu zgradu. Pronalaženjem primjerene namjene za najvrjednija kulturna dobra i spomeničku cjelinu Gornjega grada ostvaruje se ključna ideja cjelovite obnove u okviru koje će se obnoviti i Galerija Klovićevi dvori te vrijedne palače u Opatičkoj ulici teško stradale u potresu.

U pripremi je i projektna dokumentacija za obnovu jedne od najoštećenijih zagrebačkih sakralnih građevina, a jedne od najvrjednijih baroknih crkava u Hrvatskoj - crkve svete Katarine. Ovaj jedinstveni spomenik bit će u fokusu obnove konzervatora i restauratora, a obnavljat će se i crkva svetoga Marka koja je također izvan funkcije.

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše predstavila je projekt opsežnih radova neophodnih za cjelovitu obnovu zgrade hrvatske Vlade. U prvoj fazi provedena su arheološka istraživanja sjevernog dijela dvorišta Banskih dvora kojima su pronađeni nalazi koji svjedoče o životu na Gradecu u kontinuitetu od 3000 godina. Istraživanja će se nastaviti na južnom dijelu dvorišta, a istodobno se priprema i projekt konstrukcijske obnove Banskih dvora. 
 

 

Pisane vijesti