Predstavljena ovogodišnja izdanja Hrvatskog državnog arhiva

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski državni arhiv je 22. prosinca 2021. godine predstavio svoja ovogodišnja izdanja čiji značajan broj svjedoči o kontinuitetu njegove izdavačke djelatnosti.

Tijekom ove godine izdano je jedanaest novih naslova u šest različitih kategorija. U kategoriji časopisa objavljena je redovna periodička stručna publikacije Arhivski vjesnik s osam znanstvenih radova i brojnim prilozima iz arhivistike i srodnih područja te novi broj časopisa Fontes – izvori za hrvatsku povijest u kojem je objavljeno izvorno arhivsko gradivo s kraja 1960-ih i početka 1970-ih godina koje dokumentira procese vezane uz pokušaj liberalizacije i demokratizacije političkoga života unutar zadanog socijalističkog okvira.

Kategoriju povijesnih izvora ove su godine obogatila dva naslova. U izdanju Deseta sjednica CK SKH – Tragom arhivskih dokumenata prikazana je slika jedne od temeljnih točaka hrvatskoga proljeća Desete sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) održane od 15. do 17. siječnja 1970. godine. Izvornim je arhivskim dokumentima, koji se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, prepušteno ispričati priču onako kako se tada odvijala, a objavom u ovome obliku od sada su dostupni široj javnosti. Tematski, izvori su podijeljeni u dvije skupine: arhivski dokumenti same Sjednice te dokumenti koji se odnose na neposredne reakcije na Desetu sjednicu. Za objavu je odabrano 28 dokumenata kako bi se sveobuhvatno dočarao tijek tog ranog razdoblja u povijesti hrvatskoga proljeća.

U istoj kategoriji djelo Gastarbajteri pod nadzorom Službe državne sigurnosti donosi pregled odabranih dokumenata od 1963. do 1977., kada masovno iseljavanje radi traženja posla postaje jedan od glavnih društvenih procesa.

U kategoriji monografija objavljeno je djelo Lideri hrvatske kulturne politike koje predstavlja svojevrsni sistematizirani pregled temeljnih aktivnosti ministara i ministrica kulture u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1990. – 2020. godine. U istoj kategoriji objavljen je nedovršeni rukopis prof. Ive Banca Sedamdeset i prva – uspon i pad hrvatskoga nacionalno-reformnog pokreta.

Edicija Riječ iza slike – reprodukcije knjigâ snimanja iz fundusa HDA-a ove je godine postala bogatija za knjigu snimanja filma Rondo Zvonimira Berkovića. Ova knjiga snimanja direktora fotografije Tomislava Pintera atmosferu dočarava na vizualan način, a u knjizi se također mogu pronaći i tekstovi koji nadahnuto govore o filmu i njegovoj percepciji u javnosti.

Tijekom ove godine Hrvatski državni arhiv izdao je i tri kataloga izložbi koje su bile postavljene i otvorene za javnost u njegovu reprezentativnom prostoru. Katalozi Trojedna Kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija u Habsburškoj Monarhiji 1848./1849., Glavačeva karta Hrvatske, Rakovički ustanak 1871. i Eugen Kvaternik izrazito su likovno opremljeni i popraćeni velikim brojem stručnih autorskih tekstova.

U ovoj je godini za tisak također priređen i Zbornik radova posvećen obilježavanju 120-e obljetnice utemeljenja Vjestnika Kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskog arhiva, odnosno današnjega Arhivskoga vjesnika. U njemu je objavljeno šest radova s istoimenog znanstvenoga kolokvija održanog u Hrvatskom državnom arhivu.

Novim izdanjima Hrvatski državni arhiv nastavlja svoju tradicionalnu ulogu čuvara pisane baštine i pamćenja naroda te nastavlja posredovati između širokog kruga korisnika doprinoseći većoj dostupnosti gradiva i potičući njegovo korištenje. 

Objavu svih izdanja financiralo je Ministarstvo kulture i medija.

Pisane vijesti