Predstavljena obnovljena dvorana „Ban Jelačić“ u Banskim dvorima

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/HN20190618177909.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

foto HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd Obnovljena dvorana „Ban Jelačić“ te monografija  „Banski dvori“ predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima.

Uz predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića, ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek na konferenciji je sudjelovala i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Premijer Andrej Plenković istaknuo kako je sama obnova znak poštovanja prema hrvatskoj državnosti i značaju hrvatskih institucija, a osobito simbolici koju imaju Banski dvori u političkom životu. 

„Jako sam zadovoljan da smo baš u mandatu naše Vlade obnovili dvoranu Ban Jelačić, da smo u procesu te obnove otkrili oslike stare oko 200 godina. Na taj smo način, zahvaljujući Hrvatskom restauratorskom zavodu, naporima arhitekta, svih službi Vlade, Ministarstva kulture, predstavili hrvatskoj javnosti novo ruho Banskih dvora, ali s jednim štihom koji nismo izvorno očekivali“, dodao je premijer.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je umjetnine poznatih hrvatskih umjetnika, postavljene u ulaznom prostoru Bankih dvora, kao svojevrstan pregled onog „najvrjednijeg što možemo prikazati“ te izrazila ponos i zadovoljstvo zbog sudjelovanja brojnih institucija u projektu obnove dvorane.

„Ovo mjesto ima iznimnu simboličnu i stvarnu važnost i vjerujem da ostavljamo i darujemo hrvatskoj javnosti jedan prostor kakav institucija Vlade i zaslužuje“, dodala je ministrica.

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše, govoreći o restauriranim oslicima na sjeverom zidu i dijelu istočnog zida dvorane, istaknula je kako su napravljeni seko tehnikom, a da prikazuju iluzionističku, imaginarnu arhitekturu i pejzaž te izrazila nadu „da smo uspjeli postići da dvorana Jelačić zasja sjajem koji ističe ne samo njenu baštinsku i povijesnu vrijednost, nego i da je istovremeno postignut funkcionalni radni prostor Vlade“.

U dvorani „Ban Jelačić“ vladine sjednice održavale su se gotovo 25 godina, a ondje je donesen i niz ključnih odluka u hrvatskoj modernoj povijesti. Tijekom radova u dvorani, na sjevernom zidu i dijelu istočnoga zida dvorane, otkrivena su dva oslika iz 19. stoljeća čijoj se obnovi pristupilo 20. srpnja 2018. godine. Ukupan trošak građevinskih te konzervatorsko-restauratorskih radova, koji su trajali do 14. lipnja ove godine, s opremanjem dvorane iznosi 4,8 milijuna kuna plus PDV.

U predvorju Banskih dvora kao i u dvorani „Ban Jelačić“ izložene su umjetnine Vaska Lipovca (Plavo stablo), Vjenceslava Richtera (Sistarh), Ivana Picelja (CM-11-II), Julija Knifera (Meandar u kut), Otona Glihe (Gromače), Marine Tudjina Badurina (Ljiljani – kompozicija) te Ivana Zazsche (Portret Josipa Jelačića).

Uz novouređenu dvoranu, predstavljana je i prva monografija o Banskim dvorima čije su urednice ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše, a autori tekstova uz predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića, dr. sc. Ivica Miškulin te dr. sc. Petar Puhmajer.

(MK/HINA)

 

Pisane vijesti