Predstavljena knjiga „Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj - razvoj, tipologija, sadržajni značaj“

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Predstavljanje knjige Državni arhiv Osijek/predstavljanje knjige.jpg

Knjiga „Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj - razvoj, tipologija, sadržajni značaj“ autora Dražena Kušena predstavljena je u srijedu, 22. siječnja 2020. godine, u Državnom arhivu u Osijeku.

Knjiga ima svoje stručno i znanstveno značenje u okviru arhivske struke i povijesti institucija, ali jednako i u okviru međukonfesionalnog i međureligijskog dijaloga. 

Namjera je rada bila da spoznaje i načela tradicionalne i suvremene arhivske teorije i prakse primjeni na području arhivske baštine vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj: Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve, Protestantskih crkava i zajednica reformacijske baštine, Židovske vjerske zajednice i Islamske vjerske zajednice, a sve s posebnim egzemplarnim usmjerenjem pažnje na područje istočne Hrvatske, tada većinom u nadležnosti Državnog arhiva u Osijeku.



Izaslanica ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić prisustvovala je predstavljanju, a objavu knjige financiralo je Ministarstvo kulture. Među prisutnima bio je ravnatelj Nadbiskupijskog arhiva u Đakovu dr. sc. Vlatko Dolančić, kao izaslanika đakovačko osječkoga nadbiskupa mons. dr. sc. Đure Hranića. Iz redova Ekumenske koordinacije osječke regije prisustvovali su protojerej Aleksandar Đuranović, paroh i arhijerejski namjesnik osječki, jerej Siniša Mićanović, paroh borovonaseljski i Krešimir Pećar, predstavnik zajednice "Molitva i riječ."

O knjizi su, uz autora, govorili urednik knjige doc. dr. sc. Danijel Jelaš i mons. mr. sc. Luka Marijanović. Autor knjige dr. sc. Dražen Kušen, arhivski savjetnik i ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, obrazložio je značenje predstavljenih studijskih rezultata za percepciju predmetne problematike u očima samih vjerskih zajednica i arhivske struke. Istaknuo je polazišta, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti u istraživanjima i pripremi doktorskog rada koji je obuhvatio i sve djelovanje niza osječkih arhivista za arhivsko gradivo crkava i vjerskih zajednica, sadržano u dosjeima koji se čuvaju u arhivu, a koji su mukotrpno stvarani šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća.


 

Pisane vijesti