Predstavljena bibliobusna služba Gradske knjižnice Poreč i otvorena nova Gradska knjižnica Rijeka

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Gradska knjižnica Poreč, Grad Rijeka

15. prosinca 2023. - U povodu predstavljanja bibliobusne službe Gradske knjižnice Poreč proslavljen je kraj uspješnog projekta „Na istoj strani(ci)!“ u sklopu kojega će pokretna knjižnica, bibliokombi biti na usluzi stanovnicima svih okolnih porečkih naselja. Istoga dana, u obnovljenoj zgradi nekadašnje Tvornice Rikard Benčić svečano je otvoren središnji prostor Gradske knjižnice Rijeka. Na oba događaja od iznimne važnosti za knjižničnu djelatnost, kao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudjelovao je državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

 
Bibliobusna služba Gradske knjižnice Poreč

Državni tajnik Poljičak čestitao je ravnateljici Irides Zović i djelatnicima Knjižnice na osnutku Bibliobusne službe i naglasio kako su opremljene pokretne knjižnice uz educirane knjižnične djelatnike dobar preduvjet za druženje i upoznavanje s bogatstvom pisane baštine. "Ujedno, zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija u iznosu od 15% (4.806.859,57, eura), u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. - 2020. prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, a na temelju projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva,“ omogućena je nabava, prenamjena i oprema 12 vozila te pokretanje usluga pokretnih knjižnica i nastavak ostvarivanja ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade RH", naglasio je Poljičak i dodao da u svrhu ulaganja u razvoj čitalačke publike svakako treba spomenuti i usvojeni Plan razvoja mreže pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj od 2023. do 2032. godine.

Izrada Plana razvoja pokretnih knjižnica za desetogodišnje razdoblje bitan je korak u nastojanjima da se osigura sustavan razvoj pokretnih knjižnica i omogući taj važni segment kulturne infrastrukture. Planom razvoja mreže pokretnih knjižnica za sve županije u Republici Hrvatskoj osigurat će se dostupnost knjižničnih usluga svim građanima na području Republike Hrvatske.

 
Otvorenje nove Gradske knjižnice Rijeka

U svom obraćanju prigodom svečanog otvorenja knjižnice, državni tajnik Poljičak izrazio je zadovoljstvo što svjedočimo pretvaranju zapuštenoga kompleksa industrijske baštine, nekadašnje Tvornice Rikard Benčić u žilu kucavicu gradske kulture. Istaknuo je kako su upravo knjižničari velika podrška u provedbi Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ koji proizlazi iz Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske kojom je stvoren okvir za konkretno djelovanje na svim razinama, od nacionalne do lokalne i institucijske, kako bi se osigurali uvjeti za razvoj čitatelja od samih početaka. " Upravo Gradska knjižnica Rijeka svojim ambicioznim i dobro osmišljenim programima potiče i razvija ljubav prema knjizi i čitanju od najmlađe dobi, istaknuo je državni tajnik Poljičak te podajetio kako Ministarstvo kulture i medija prati i podržava rad i razvoj knjižnične djelatnosti koja je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku tako da s ponosom možemo reći da je mreža narodnih knjižnica najrazvijenija kulturna infrastruktura u državi.

Podsjećamo, Gradska knjižnica Rijeka središnja je narodna knjižnica grada i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti u skladu sa svojom misijom da građanima omogući opismenjavanje, čitanje, učenje, saznavanje i obaviještenost koji su preduvjet kvalitetnog i ispunjenog života.

Na više od 4,5 tisuća metara četvornih kroz četiri etaže smješteni su odjeli i upravno-organizacijske službe knjižnice. Uz njih u novoj knjižnici opremljen je i odjel za mlade u kojemu se mladima pristupa kao posebnom segmentu publike, s naglaskom na čitateljsku kulturu, neformalno obrazovanje, slobodno vrijeme i kreativnost, a uvodi se i suvremeni sustav samostalnog zaduživanja knjiga.
 

Pisane vijesti