Predstavljen nastup Hrvatske na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i MKM

19. ožujka 2024. - Na konferenciji za medije povodom nastupa Hrvatske na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - Venecijanskom bijenalu predstavljen je projekt Priručnim sredstvima - By the Means at Hand umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače.

Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, prisutnima su se obratili ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Vesna Meštrić,  ujedno članice izbornog Povjerenstva, a projekt hrvatskog paviljona predstavile su umjetnica i autorica projekta Vlatka Horvat te povjerenica i kustosica Antonia Majača.
 
Odgovarajući na temu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala Stranieri Ovunque - Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose, projekt Priručnim sredstvima - By the Means at Hand  zamišljen je kao dinamična, akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnica i umjetnika koji žive „kao stranci“. Donoseći pitanja i iskustva dijaspore iz različitih perspektiva, projekt će se realizirati kao intimna, društvena i performativna razmjena tijekom trajanja Venecijanskog bijenala od 20. travnja do 20. studenog 2024. godine.

U svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je nastup Hrvatske na Venecijanskom bijenalu financijski i produkcijski najzahtjevniji međunarodni projekt koji Ministarstvo kulture i medija realizira s brojnim partnerima. „Ministarstvo je osiguralo nešto više od 330 tisuća eura za ovaj projekt, što uključuje produkcijske troškove i troškove prostora“, istaknula je ministrica podsjetivši kako Hrvatska nema svoj paviljon te svake godine ulazimo u neizvjesnu borbu za odgovarajući prostor.
 
Ministrica se osvrnula na ovogodišnju temu Bijenala Stranieri Ovunque - Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose naglasivši da je izvrsno odabrana te da posebno snažno odjekuje u Europi. „Svjesni smo da živimo u vremenu kada koncept stranca, putovanja, vojnih, ekonomskih ili nekih drugih prisilnih odlazaka potpuno mijenja sliku društva“, istaknula je ministrica i zaključila kako se ta slika odražava u svim segmentima umjetnosti. Autorici i kustosici ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu, ali i cijelom produkcijom i organizacijskom timu, ministrica je čestitala na zamišljenom konceptu i poželjela puno uspjeha na tom središnjem međunarodnom mjestu izlaganja i predstavljanja suvremene vizualne umjetnosti.

Predstavljajući hrvatski nastup, povjerenica Antonia Majača istaknula je da je Vlatka Horvat osmislila strukturu razmjene između sebe i velike grupe prijatelja, umjetnika i umjetnica koji su, kao i ona, stranci u mjestima gdje žive. Pojasnila je kako je umjetnica svakog od njih zamolila da joj crtežom ili dvodimenzionalnim radom prikažu svoje iskustvo života u dijaspori, pošalju radove bez uobičajenih transportnih mreža. U zamjenu će im Vlatka Horvat poslati svoj novi rad što će ga izraditi za vrijeme Bijenala, koji će oni privremeno izložiti u svojim sredinama koje ne moraju biti konvencionalni izložbeni prostori, već naprotiv prostor njihovog doma, ureda, oglasna ploča i drugo.
 
Slanje pošiljaka bez uobičajenih transportnih mreža, odnosno posredstvom osobe, prepoznata je kao jedno od obilježja života u dijaspori. „Meni je bitno da se povijesno etablirani način improviziranog transporta koji nastaje iz određene društvene raspršenosti, migracija i raseljavanja ovdje premjesti iz konteksta svakodnevnice u kontekst suvremene umjetnosti“, istaknula je Vlatka Horvat. Kao najvažniji dio projekta umjetnica je izdvojila činjenicu da razmjena radova postaje katalizator susreta, pitanje dijeljenja prostora i pripadanja, što su ujedno društvena i politička pitanja. „Rad se temelji na ideji prijateljstva i povjerenja, prevladavanju prepreka zahvaljujući dobroj volji i velikodušnosti drugih ljudi“, naglasila je Horvat.

Podsjećamo, umjetnica Vlatka Horvat u svom radu koristi različite medije i forme izražavanja - od skulpture i instalacije do kolaža, radova na papiru, videa, fotografije i performansa, a projekte realizira u različitim kontekstima: u galerijsko-muzejskim prostorima, na kazališnim i plesnim festivalima te u javnim prostorima. Reorganiziranjem i preslagivanjem prostora i društvenih odnosa koji u njemu djeluju u svom radu često prerađuje odnose između tijela, predmeta, materijala, elemenata arhitekture i pejzaža.
 
Otvorenje 60. Venecijanskog bijenala najavljeno je za 20. travnja 2024., a Hrvatski paviljon otvorit će se 19. travnja 2024. u 15,00 sati na adresi Fàbrica 33  (ugao Calle Larga dei Boteri i Calle Ruzzini), Cannaregio 5063, Venezia.
 
Projekt Priručnim sredstvima - By the Means at Hand moguće je pratiti putem:

internetske stranice: www.croatianpavilion2024.com
Instagrama: @croatianpavilion2024
Facebooka: @CroatianPavilionVenice.
 



Pisane vijesti