Predstavljanje programa „15 GODINA U NAŠEM FILMU“ Hrvatskog audiovizualnog centra

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Nina Đurđević za HAVC
 
21. ožujka 2023. – U prostoru nekadašnjeg zagrebačkog kina Urania predstavljen je program Petnaest godina u našem filmu Hrvatskog audiovizualnog centra,  kojim će se putem raznih aktivnosti tijekom 2023. obilježiti 15 godina djelovanja te krovne ustanove hrvatskog filma.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich u svom uvodnom govoru podsjetio je kako je ta ustanova doista temelj na koji se oslanja hrvatska filmska industrija, uz čiju su podršku sufinancirana 1102 filma svih rodova, žanrova i trajanja, od kojih je 388 igranih, 324 dokumentarna, 218 animiranih i 172 eksperimentalna. Istaknuo je i posebnu zaslugu HAVC-a u predstavljanju hrvatskog filma na brojnim međunarodnim festivalima uz mnoštvo dobivenih priznanja.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek također je u svom uvodnom obraćanju podsjetila kako je HAVC „jedna od najuspješniji reformi u hrvatskoj kulturi koju smo poduzeli od naše neovisnosti“ te dodala kako je izrastao u snažan nacionalni filmski centar koji je prepoznatljiv kao partner u Europi i svijetu. Stoga je ministrica odala posebno priznanje vizonaru, idejnom začetniku i prvom ravnatelju Centra, prerano preminulom Albertu Kapoviću, koji je osmislio sustav temeljen na aktivnom angažmanu cijele audiovizualne zajednice i uključivanju svih partnera te modelu suodlučivanja kakav dotad nije bio poznat u Hrvatskoj.

Ministrica je također podsjetila na brojne reforme i uspjehe, npr. na Program poticaja s ciljem da Hrvatskoj osigura mjesto na svjetskoj produkcijskoj sceni, što je urodilo plodom od 109 projekata čija je lokalna potrošnja iznosila više od 218 milijuna eura, uz nemjerljivu važnost za promidžbu Hrvatske kao turističke destinacije. Istaknula je i važnost izmjene u  Zakonu o elektroničkim medijima čime su osigurani doprinosi streaming-platformi u iznosu od 4 % za nacionalnu produkciju, kao i doprinosi komercijalnih televizija s nacionalnim koncesijama u iznosu od 5 % obveze ulaganja u neovisnu produkciju.

Jedan od uspjeha koje je spomenula ministrica bilo je osnivanje Kino mreže 2014. godine, koju danas čini gotovo 50 nezavisnih kina neophodnih za promidžbu i vidljivost hrvatskog i europskog filma. Uz to je podsjetila i na važan proces digitalizacije i opremanja nezavisnih kinodvorana diljem Hrvatske, kojih je 2011. bilo tek par, a danas ih ima više od 100, s tim da Ministarstvo i dalje osigurava sredstva.

„Od prve godine mandata naše Vlade trudili smo se kontinuirano povećavati sredstva državnog proračuna za provođenje Nacionalnog programa te sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo 2023. godine osigurali ukupno 61 milijun kuna iz proračuna Ministarstva kulture i medija – gotovo dvostruko više od onoga što smo zatekli“, istaknula je ministrica, izrazivši zadovoljstvo što je hrvatski film iz krize izašao „još sjajniji, baš kao i nagrade koje pokazuju da su svi oni koji sudjeluju u kreativnom procesu crpili enormnu snagu iz želje da prevladaju izazovne prepreke“. U 2022. godini, koju su uz pandemiju obilježile agresija na Ukrajinu i prateća gospodarska previranja, u domaćim je kinima prikazano rekordnih 25 premijernih hrvatskih filmova, dok su rekordi debitantskih ostvarenja vjetar u leđa novim i mladim snagama.

Stoga je ministrica zahvalila svim audiovizualnim djelatnicima, strukovnim udrugama, njihovim članicama i članovima koji su posljednjih 15 godina pridonosili i pridonose boljitku hrvatske kinematografije, zaključivši kako ne postoji zakon ni reforma koja je sama po sebi dovoljna jer su za uspješnu kinematografiju ključni talent, rad i kreativnost, što Hrvatska zasigurno ima.

Pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić predstavila je glavne aktivnosti i suradnje dogovorene u sklopu programa 15 GODINA U NAŠEM FILMU te najavila središnje događanje obilježavanja 15 godina djelovanja HAVC-a planirano za listopad. U prigodi predstavljanja programa, uz ministricu Obuljen Koržinek, o važnosti utemeljenja i djelovanja HAVC-a iz različitih perspektiva i područja rada govorili su i istaknuti članovi domaće filmske zajednice Ankica Jurić Tilić, Petra Zlonoga, Sanja Zanki Pejić,  Boris T. Matić, Nenad Puhovski  i Dalibor Matanić, koji je ujedno autor namjenskog filma H15 – 15 godina HAVC-a.
 

Pisane vijesti