Predstavljanje „Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini“ i manifestacije „Dani europske baštine 2019.“

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Dani EU baštine 2019/Dani Eu baštine 750x500.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu kulture u petak, 13. rujna 2019. godine održana je konferencija za medije na kojoj je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima predstavila „Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj

baštini“ i manifestaciju „Dani europske baštine 2019. sa zajedničkom temom „Umjetnost i zabava: baština u središtu pozornosti“.

Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek konferenciji za medije prisustvovali su pomoćnik ministrice Davor Trupković, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjana Lolić i koordinatorica programa „Dani europske baštine 2019.“ Anuška Deranja Crnokić.
 
Na konferenciji su ministrica kulture i pomoćnik ministrice predstavili „Preporuke za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini“ čiji je cilj pružiti jasne smjernice za ocjenu i unaprjeđenje energetskog stanja kulturne baštine na temelju vrednovanja i očuvanja svojstava kulturnog dobra, pomoću postupaka i kriterija usklađenih sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Ministrica je istaknula kako je održivo upravljanje, odgovarajuća namjena i korištenje kulturne baštine jedan od preduvjeta njezina očuvanja. Energetska obnova graditeljske baštine koja podrazumijeva primjenu mjera energetske učinkovitosti u svrhu poboljšanja energetskog svojstva zgrade u potpunosti je prihvatljiva ako je u skladu s utvrđenim vrijednostima i očuvanjem svojstava kulturnog dobra, rekla je ministrica.
 
Istaknuvši važnost promocije programa energetske obnove zgrada i primjenu novih pristupa u tehnologiji, kao i mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini, ministrica je ukazala na važnost i ulaganje u kontinuiranu uspostavu sustava edukacije svih dionika koji sudjeluju u zaštiti baštine.
 
Ministrica je također istaknula kako udio zgrada sa statusom kulturnog dobra u ukupnom nacionalnom fondu iznosi oko 13 % i stoga je zaključila kako je neizostavno uključivanje Ministarstva kulture u proces primjene mjera energetske učinkovitosti.
 
Radi utvrđivanja konzervatorskih smjernica za poboljšanje energetske učinkovitosti u Ministarstvu kulture osnovana je Radna skupina koja je vođena dosadašnjim primjerima dobre prakse izradila Preporuke za postupanja prilikom primjene mjera energetske učinkovitosti u obnovi graditeljske baštine.
 
Izrada Preporuka za primjenu mjera energetske učinkovitosti na graditeljskoj baštini koordinirana je s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u cilju unaprjeđenja međusektorskog pristupa zajedničkoj temi.
 
Pomoćnik ministrice Davor Trupković istaknuo je kako osim povećanja energetske učinkovitosti postoji niz razloga zbog kojih je energetska obnova kulturne baštine poželjna. Dugoročno smanjivanje troškova održavanja, stavljanje u funkciju zapuštene i zanemarene baštine, mogućnost uklanjanja neprimjerenih zahvata na kulturnom dobru koji trajno ugrožavaju njegove vrijednosti, podizanje kvalitete i udobnosti korištenja baštine samo su neki od razloga primjene energetske obnove.

Najavljujući temu manifestacije „Dani europske baštine 2019.“, koordinatorica programa Anuška Deranja Crnokić istaknula je kako će se tijekom manifestacije „Dani europske baštine 2019.“ koja će se održati u rujnu i listopadu široj publici nastojati približiti kulturna baština na što zanimljiviji i pristupačniji način te naglasiti njezin kreativni potencijal, kao i doprinos razvoju suvremenog stvaralaštva. Središnje događanje bit će organizirano uz 23. međunarodni festival čipke u Lepoglavi od 13. do 15. rujna o.g.
 
Dani europske baštine u Hrvatskoj se tradicionalno obilježavaju već više od dvadeset godina. Ovogodišnja manifestacija nudi široku lepezu raznovrsnih događanja organiziranih u više od 40 mjesta diljem Hrvatske, od Vukovara, preko Slavonskog Broda, Zagreba, Pule, Zadra do samog juga Hrvatske: Dubrovnika i Konavala.
 
Predviđena su raznovrsna događanja poput radionica, stručnih obilazaka, prezentacija, izložbi, predavanja o kulturnoj baštini, a osmišljene su i atraktivne aktivnosti poput escape room na temu baštine, kulturni sadržaji prikazani u stripu, interpretativne šetnje i drugo. Svi ti programi povezani su zajedničkom temom Umjetnost i zabava.
 
Uz spomenuti Međunarodni festival čipke u obilježavanje Dana europske baštine već su tradicionalno uključeni i Dani industrijske baštine grada Siska, Dani europske baštine u Krapju, gdje su Dani po prvi put obilježeni 1995. godine, Dani u gradu Velika Gorica, obilježavanje Europskog dana židovske kulture i baštine te program promocije ukupnih zaštitnih radova na arheološkoj, nepokretnoj i pokretnoj baštini koje provodi Hrvatski restauratorski zavod.


 

Pisane vijesti