Predsjednik Vlade i ministrica kulture i medija u obilasku Arheološkog muzeja Istre u Puli

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: VLADA RH

 

16. travnja 2021. – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su danas u pratnji ravnatelja Darka Komše  Arheološki muzej  Istre u Puli. 


Predsjednik Plenković ustvrdio je da je riječ o jednoj od najvećih kulturnih investicija i vrijednom projektu koji će cijeli kompleks muzeja s malim rimskim kazalištem, jedinim očuvanim na području Hrvatske, pretvoriti u vrhunsku kulturnu atrakciju. Tako će revitalizacija antičke arhitekture dodatno obogatiti kulturno - turističku ponudu Istre i Hrvatske, zaključio je predsjednik Plenković.

Ministrica Obuljen Koržinek izvijestila je  kako je pri kraju prva i najskuplja faza adaptacije zgrade financirana sredstvima Ministarstva i samog Muzeja. Malo rimsko kazalište bit će dovršeno potkraj ove godine, a cijeli kompleks s novim postavom Muzeja 2023. godine. Istra će tako dobiti jedinstveni muzejsko-spomenički kompleks, a atraktivan povijesni spomenik približit će se publici s raznolikim mogućnostima kulturne nadogradnje. Posebno je važno, istaknula je ministrica, što oba projekta imaju dugoročan plan samodrživosti, jer će omogućiti višestruko povećanje broja posjetitelja svih prostora kojima upravlja muzej, povećanje prihoda muzeja i osiguranje sredstva za održavanje spomenika.

Obnova i adaptacija zgrade muzeja koji čuva bogatu zbirku nalaza s područja Istre i Primorja iz prapovijesnog, antičkog i srednjovjekovnog razdoblja vrijedna je 110 milijuna kuna i predstavlja najveću  investiciji u kulturi u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj financiranu javnim sredstvima. Malo rimsko kazalište, jedan od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule, do prije desetak godina se koristilo kao jedno od glavnih gradskih središta kulturnih aktivnosti. Njegovom obnovom, čija investicija iznosi oko 15 milijuna kuna i financira se sredstvima EU, dobit će se vanjska pozornica za više od 2000 gledatelja te će se integrirati sa zgradom Arheološkog muzeja Istre velikom multimedijalnom fasadom u jedinstvenu cjelinu. 
 
 



Pisane vijesti