„Predmet: Hrvatski“ – izložba koja otkriva kako se sastavna odrednica nacionalnog identiteta oblikuje u nastavni predmet

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Dokumentacija Galerije Klovićevi dvori
 

9. studenog 2021. – U organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i Hrvatskim filološkim društvom, u Klovićevim dvorima otvorena je izložba „Predmet: Hrvatski“ autorica Ane Ćavar i Lahorke Plejić Poje.

Izložba predstavlja različite segmente nastavnoga predmeta u hrvatskim školama od samih početaka do najnovije reforme, a obuhvaća sve ono što hrvatski jezik kao sastavnu odrednicu nacionalnog identiteta, oblikuje u nastavni predmet kakvim ga poznajemo danas: zakone i školske dokumente, udžbenike i priručnike, filmove, nastavna sredstva u različitim etapama njihova razvoja, učeničke školske zadaće, svjedodžbe i diplome.
 
Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak otvorivši izložbu čestitao je organizatorima na iznimno zanimljivom i zahtjevnom projektu, koja će sigurno pomoći da steknemo uvid u suživot davne tradicije prenošenja i poučavanja jezika s najsuvremenijim metodama koje se danas primjenjuju u odgoju novih naraštaja.

„Prosječan čovjek današnjice, pogotovo pripadnik mladog naraštaja“, podsjetio je Poljičak, „konstantno je u stanju  neprekidne komunikacije i istodobno sve veće otuđenosti, bombardiranja informacijama uz porast neznanja“. Upravo u tom kontekstu, istaknuo je Poljičak, ključnu ulogu u našem razvoju treba i mora imati upravo učenje o vlastitom porijeklu i tradiciji, gdje sve kreće od jezika – najvrjednijeg instrumenta. Citirajući stihove pjesnika Drage Ivaniševića „Hrvatska je riječ koju naučih od majke i ono u riječi mnogo dublje od riječi“, Poljičak je posebno istaknuo koliko je jezik snažna poveznica čovjeka s vlastitim porijeklom.

 


Pisane vijesti | Društvo i zajednica