Pozivamo vas na Međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja „ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI“

Slika /slike/fotogalerija/2021godina/Konferencija Čitajmo da ne ostanemo bez riječi/Jednojezični HR 750 x 500 px.jpg


Ministarstvo kulture i medija organizira međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja Čitajmo da ne ostanemo bez riječi koja će se 12. listopada 2021. godine održati u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Afirmacija kulture čitanja u izazovima današnjice, kao što su pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju, nedostatna kompetencija pismenosti, usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja važni su ciljevi ove konferencije kao središnjega znanstvenog događaja Godine čitanja.

S obzirom na to da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Na konferenciji će sudjelovati svjetski priznati stručnjaci za područje poticanja čitanja, međunarodni i hrvatski znanstvenici koji će problematici dati osobni doprinos, nove perspektive i potaknuti nove načine afirmiranja čitanja u društvu:

-           dr. sc. Maryanne Wolf, direktorica Centra za disleksiju, divergentna učenja i društvenu/socijalnu pravdu Sveučilišta UCLA (SAD);
-           dr. sc. Adriaan van der Weel, profesor emeritus Studija za knjigu i digitalne medije Sveučilišta Leiden (Nizozemska);
-           Sabine Uehlein, direktorica za programe i projekte u Zakladi za poticanje čitanja u Meinzu (Njemačka);
-           dr. sc. Anita Peti Stantić redovita profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska);
-           dr. sc. Miha Kovač,  redoviti profesor na Odsjeku za bibliotekarstvo, informacijske znanosti i znanost o knjizi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija);
-           Joanna Kaźmierczak, specijalist istraživač na  Institutu za istraživanje obrazovanja u Varšavi, nacionalni projekt menager za PISA-u, PIRLS i TIMSS (Poljska).

Za sudjelovanje u konferenciji moći će se prijaviti svi zainteresirani učitelji, nastavnici i odgojno-obrazovni djelatnici, djelatnici ustanova u kulturi, umjetnici i kulturni djelatnici, svi oni koje zanima poticanje čitanja i razvoj čitateljske publike.

Sudjelovanje je besplatno i bit će moguće putem digitalne zoom platforme. Prijave za konferenciju bit će otvorene na stranici Ministarstva kulture i medija kao i putem platforme www.etaedu.azoo.hr (za odgojno-obrazovne djelatnike) pod uobičajenim uvjetima za stručne skupove u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prijave su s danom, 27. rujna 2021. godine, zatvorene zbog popunjene kvote. 

 
>>> Program
>>> ​Biografije predavača