Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana jazza – 30. travnja u 2022.

Kako bi pridonijela širenju vrijednosti koje promiče jazz, osobito u postizanju međukulturalnog dijaloga, svjetskom obilježavanju Međunarodnog dana jazza i ove će se godine pridružiti Republika Hrvatska.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO potiče i poziva zainteresirane organizacije, društva i pojedince na prijavu planiranih aktivnosti kojima će se 30. travnja ove godine na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini pridružiti hrvatskom obilježavanju Međunarodnog dana jazza.
 
Međunarodni dan jazza ne slavi samo umjetnost jazz glazbe, već potiče dijalog i borbu protiv diskriminacije i zalaže se za poštivanje ljudskog dostojanstva, stoga je posebno važno dijeliti glazbu i poruke jazza s djecom i mladima jer odgojem novih naraštaja pridonosimo stvaranju boljeg društva.
 
Na svjetski popis jazz manifestacija kojima se obilježava Međunarodni dan jazza, UNESCO uključuje sve one manifestacije koje o svojim programima proslijede obavijest u UNESCO-ovo sjedište u Parizu te pritom naglašava kako niti jedan događaj nije premalen za uključenje u obilježavanje Međunarodnog dana jazza.
 
Zato Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO poziva zainteresirane organizatore da svoje aktivnosti i programe obilježavanja Međunarodnog dana jazza prijave putem elektroničkog obrasca: https://jazzday.com/register/, čime će postati službeni sudionici obilježavanja Međunarodnog dana jazza 2022. godine i što će im omogućiti korištenje svih UNESCO-ovih materijala koji uključuju promotivne vodiče, logotipe te pedagoške vodiče. 
 
Također, Povjerenstvo upućuje molbu prijaviteljima da o svojoj prijavi za obilježavanje Međunarodnog dana jazza u 2022. obavijeste i ured Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija putem elektroničke pošte: unescocro@min-kulture.hr.
 
UNESCO je proglasio 30. travnja Međunarodnim danom jazza na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država na 36. Općoj skupštini u studenom 2011. godine, a UNESCO-ov službeni partner u organizaciji i promociji inicijative je Institut za jazz Herbie Hancock koji nosi ime UNESCO-ovog ambasadora dobre volje i legende jazza.

Opširnije o Međunarodnom danu jazza 2022.

Pisane vijesti