Povodom Međunarodnog dana arhiva upućujemo čestitku svim arhivisticama i arhivistima kao i korisnicima arhiva!

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. lipnja 2024. - Na Međunarodni dan arhiva na svim razinama podsjećamo na važnost arhiva i njihove uloge u očuvanju i skrbi o arhivskom gradivu kao neizostavnom dijelu pisane baštine hrvatske kulture i identiteta. I ove je godine hrvatska arhivska zajednica pripremila bogat i raznovrstan program od 3. do 9. lipnja kojim se diljem Hrvatske obilježava Međunarodni tjedan arhiva na zajedničku temu U PLANINE!

Prezentacijom brojnih starih planova, karata, zemljovida, fotografija, publikacija, dokumenta i arhivskih zapisa, široj javnosti se približilo planinarstvo, jedinstvena aktivnost posvećena zdravlju, istraživanju prostora i širenju znanja i kulture. Izabrana tema i organizirani programi u potpunosti su ispunili cilj usmjeren na promociju arhivske djelatnosti i ulogu arhiva u zajednici i društvu općenito, kao i popularizaciju planinarstva.

Napore arhivske zajednice u osnaživanju njihove djelatnosti kontinuirano podupire Ministarstvo kulture i medija koje je okviru Nacionalnog plana i oporavka  i otpornosti uključilo investiciju Unaprjeđenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva. Provedbom ove investicije ojačat će se infrastrukturni kapaciteti arhiva za preuzimanje arhivskog gradiva na papiru te uspostaviti nacionalni arhivski informacijski sustav kao doprinos očuvanju arhivskog gradiva i digitalnoj transformaciji službe na korist korisnika, odnosno društva u kojem djeluju.

Uz to, podsjećamo da se krajem tjedna, upravo u Međunarodnom tjednu arhiva, na prijedlog Ministarstva kulture i medija na sjednici Vlade donijela odluka o osnivanju Državnog arhiva u Požegi kako bi se građanima Požeško-slavonske županije uvelike pojednostavilo rješavanje zahtjeva za pribavljanjem podataka iz arhivskog gradiva. To je još jedan korak u izgradnji cjelovite mreže arhiva u Hrvatskoj, odnosno značajnih ulaganja u 14 arhiva i arhivska spremišta u protekla dva mandata Vlade, što je pokazatelj iznimne skrbi za razvoj arhivske djelatnosti u Hrvatskoj.




 

Pisane vijesti