Povijesni roman u digitalno doba – tema ovogodišnjih Zagrebačkih književnih razgovora

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: DHK, Hina

4. listopada 2023. – Otvoreni su 44. Zagrebački književni razgovori, na kojima će se  do 6. listopada u organizaciji i prostorima Društva hrvatskih književnika razgovarati o temi  „Povijesni roman u digitalno doba".

Na otvorenju manifestacije, u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prisutne je pozdravio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak koji je istaknuo kako su Zagrebački književni razgovori svojim kontinuiranim održavanjem postali lijepa tradicija.

„Zadržavanjem kvalitete i relevantnosti ostaju vrijedno susretište svih nas koji volimo knjigu i književnost i spremni smo o njoj promišljati s ciljem njezina očuvanja i razvoja u skladu sa suvremenim svjetskim kretanjima“, istaknuo je Poljičak te dodao kako je ovogodišnja tema „Povijesni roman u digitalno doba“ – izvrsno pogođena jer s jedne strane svjedočimo o munjevitom razvoju i jačanju prisutnosti digitalnih tehnologija, a s druge strane sve više autora piše izvrsne povijesne romane koje također čitateljska publika rado prihvaća zbog interesa za prošlost, kako vlastitu tako i onu drugih ljudi, društava, zajednica.

Upravo taj način razmišljanja, ta ljudska i čitateljska radoznalost daje nadu u opstanak knjige i književnosti, očuvanje jezične raznolikosti i međusobnog poštovanja, zaključio je Poljičak.

Podsjetio je također i na mnoštvo inicijativa poticanja čitanja koje Ministarstvo podržava različitim programima, a kojima se nastoji osvijestiti važnost knjige i čitanja kako za osobni razvoj svakog pojedinca, tako i za očuvanje hrvatskog jezika i cijele naše kulture.
 

Program manifestacije

 

Pisane vijesti