Potpisivanjem ugovora počelo izvođenje radova na obnovi i ojačanju kompleksa čuvaonica i radionica HNK-a u Zagrebu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i Mara Bratoš

18. siječnja 2023. – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu današnjim je potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Kamgrad d.o.o, počelo izvođenje građevinskih i završnih radova na obnovi i ojačavanju nosive konstrukcije na zgradama kompleksa čuvaonica i radionica HNK-a u Zagrebu na adresi Božidara Adžije 7a u Zagrebu.

Kompleks zagrebačkog HNK-a u Adžijinoj ulici, koji se sastoji od depoa, spremišta i radionica, teško je oštećen u potresu zbog čega su se poslovi odvijali u privremenim radionicama. Obnova radionica i spremišta izvodit će se sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije.
 
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora jer predstavlja početak druge faze radova na obnovi kompleksa u Adžijinoj ulici s kompletnom scenografijom i kostimografijom zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, koji su financirani sredstvima europskog Fonda solidarnosti. Istaknula je kako ova faza projekta obuhvaća i izgradnju druge scene, koja je nužna da bi se kazalište i dalje razvijalo, a to se pitanje nije uspjelo riješiti desetljećima.
 
Ministrica je također podsjetila kako smo u okviru tih velikih investicijskih radova što ih poduzimamo nakon potresa uspjeli riješiti pitanja smještaja ustanova koje su godinama i desetljećima tražile primjerenu lokaciju, od nove zgrade za Hrvatski muzej naivne umjetnosti na Gornjem gradu, preko zgrade Hrvatskog povijesnog muzeja, stalnog postava Hrvatskog sportskog muzeja, koji će se sljedeće godine otvoriti u Ilici, do obnove zgrade Tvornice duhana Zagreb za potrebe Hrvatskog restauratorskog zavoda te na koncu druge scene HNK-a, koja će zaživjeti u kompleksu u Adžijinoj ulici. Izrazila je uvjerenje kako ćemo unutar dvije-tri godine vidjeti sve te projekte dovršenima, a ustanove otvorene za javnost, što je velik doprinos zagrebačkoj i hrvatskoj kulturi općenito.
 
Podsjećamo kako su sve zgrade kompleksa, osim tzv. „betonske zgrade“, stradale u potresu do riskantne upotrebljivosti zbog čega su stavljene izvan funkcije. Odmah nakon potresa poduzet je niz hitnih intervencija na osnovnoj sanaciji nastalih šteta. Osim hitnih intervencija izvedeni su i drugi građevinski radovi poput prenamjene dijela „betonske zgrade“ iz skladišnog u radni prostor. Radionice HNK-a sada uredno funkcioniraju u novim privremenim prostorima. Izrađena je kompletna projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu zgrada kompleksa skladišta, a odrađena je i priprema za izradu projektne dokumentacije za glavni i izvedbeni projekt dogradnje nove scene Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
 
 


Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja