Potpisano pismo namjere o kandidaturi stećaka za upis na Listu svjetske baštine

Ministar kulture RH mr. sc. Božo Biškupić u Sarajevu je potpisao pismo namjere o kandidaturi stećaka za upis na Listu svjetske baštine.

Pismo namjere potpisali su i ministar kulture, sporta i medija Crne Gore g. Branislav Mićunović, ministar kulture Srbije g. Nebojša Bradić, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine g. Sredoje Nović i predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.
 


Tom prigodom, ministar Biškupić je izjavio : „Iz svega rečenog jasno je da „kultura stećaka“ prelazi političke granice država   i tako postaje sastavnicom nacionalnih kultura Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. To je upravo paradigma onoga što UNESCO u zadnje vrijeme promovira kroz mogućnost multinacionalnih aplikacija za upis na Listu svjetske baštine. Time se u potpunosti materijalizira ideja o jedinstvenom značenju za baštinu cijelog svijeta. To je i posebno naglašeno u UNESCO-ovoj Konvenciji o zaštiti kulturne baštine.
  
 
   
Tvrdim da smo obavezni pokrenuti proces stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a, ne samo zato što su oni dijelovi baštine zemalja koje predstavljamo, nego i zato što su jedinstveni primjer baštine koja prelazi granice i spada u baštinu Europe i svijeta .“
 
Cilj zajedničkog potpisivanja je uspostava međuinstitucionalne suradnje na pripremi i prezentaciji zajedničkog projekta izrade dokumenta pod nazivom „Nominacija stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – za Upis na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a“. 
   
 
   
Ministri su naglasili važnost očuvanja kulturne baštine i zajednički potpisanog pisma namjere te je iznesena inicijativa da se i ubuduće radi na zaštiti kulturnih dobara, materijalnih i nematerijalnih kako bi se kao takvi sačuvali za buduće generacije.
 
Ministar Biškupić istaknuo je da je zajednička uloga svih potpisnika pisma namjere senzibilizirati javnost na očuvanju tih srednjovjekovnih kulturnih spomenika te dodao da je Republika Hrvatska prošle godine izložbom u Klovićevim dvorima već upoznala javnost s ovom dragocjenom ostavštinom.
 
Nakon potpisivanja, ministar Biškupić održao je bilateralni sastanak s ministrom kulture Srbije g. Nebojšom Bradićem na temu povrata kulturnih dobara izloživši mu probleme koji još uvijek postoje sa željom da se intenzivira proces povrata. Ministar Biškupić je ujedno podsjetio da su učinjeni veliki pomaci na povratu ali i izrazio želju da se taj proces intenzivira.


Najave