Potpisane nove odluke o financiranju energetske obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra

9. listopada 2023. - Dvorac Batthyany - Strattmann Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu, Memorijalna kuća Ladislava Kralja Međimurca Muzeja Međimurja u Čakovcu i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, nove su zgrade kojima je Ministarstvo kulture i medija dodijelilo sredstva u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.  


Dvorac Batthany u Ludbregu u kojem je danas smješten odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda, pojedinačno je zaštićeno kulturno dobro i reprezentativan kompleks četverokrilnog trokatnog dvorca, dviju zasebnih dvokatnih zgrada i prostranog perivoja. Prvi spomen dvorca u pisanim izvorima potječe iz 1320. godine, u 16. stoljeću imao je važnu ulogu u obrani cijelog kraja od Turaka, a svoj današnji, barokni izgled zahvaljuje radikalnoj pregradnji polovicom 18. stoljeća. Projekt energetske obnove dvorca vrijedan je otprilike 2,5 milijuna eura, a njegovom provedbom u vrijednu povijesnu građevinu implementirat će se suvremena rješenja koja će pridonijeti većoj funkcionalnosti prostora, u skladu s načelima zaštite i očuvanja kulturne baštine.

  
Foto: Hrvatski restauratorski zavod


Ladislav Kralj Međimurec najpoznatiji je međimurski slikar 20. stoljeća, jedan od začetnika modernog hrvatskog slikarstva, a njegova rodna kuća s memorijalnom zbirkom danas je u vlasništvu Muzeja Međimurja, smještena unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Čakovca. Kuća je dijelom ugrađena prizemnica pravokutnog tlocrta nastala u drugoj polovici 19. stoljeća sa stilskim karakteristikama historicizma, a u građanskom vrtu koji se nalazi u dvorištu, održavaju se različite priredbe s ciljem popularizacije života i djela slikara i vizualnih umjetnosti općenito. Provedbom mjera energetske obnove kuće u vrijednosti 214.256,29 eura, uvelike će se utjecati na gospodarenje energijom i očuvanje topline, što će pridonijeti većoj funkcionalnosti prostora i rješavanju problema nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta u prostorijama i kapilarne vlage.

  
Foto: Muzej Međimurja Čakovec


Zgrada Dječjeg kazališta „Branka Mihaljevića, smještena unutar kulturno povijesne cjeline grada Osijeka, sagrađena je također u drugoj polovici 19. stoljeća za potrebe donjogradskog Kasina na današnjem Trgu bana Josipa Jelačića. Kroz svoju povijest u zgradi je bila smještena knjižnica, restoran, a 1958. dodijeljena je Dječjem kazalištu. U vrijednosti od 218.244,20 eura, planira se poboljšati energetska učinkovitost zgrade, od uštede električne energije do uštede energije za grijanje i hlađenje, odnosno pripremu tople vode. S obzirom na to da je u toj povijesnoj zgradi smješteno dječje kazalište, iznimno su važna toplinska svojstva zgrade koja mora imati velike i visoke prostore za obavljanje primarne funkcije rada s djecom. Tako se među ostalim planira toplinska izolacija vanjskih zidova i krova, zamjena stolarije na vanjskim otvorima, modernizacija sustava grijanja, rekonstrukcija unutarnje rasvjete, ugradnja fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju energije snage 25 kWp kao i ugradnja solarne pripreme tople vode i sustava nadzora kvalitete zraka u prostorijama.

  
Foto: Dječje kazalište „Branka Mihaljevića"


 

Pisane vijesti