Potpisan Program kulturne suradnje između Hrvatske i Litve

Ministri kulture Hrvatske i Litve, Božo Biškupić i Remigijus Vilkaitis potpisali su danas u Ministarstvu kulture Program kulturne suradnje za 2010., 2011. i 2012. godinu.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić rekao je kako se tim programom želi zaštititi izravna suradnja ustanova, umjetnika i djelatnika u kulturi između dviju zemalja te poduprijeti njihova intenzivnija razmjena.
 
  
 
Osobito je naglašena međunarodna aktivnost na području književnosti i prevoditeljstva, Marulićeva "Judita" već je prevedena na litavski, a ove godine na litavskom bi trebao biti objavljen i "Mediteranski brevijar" Predraga Matvejevića.
     
Želimo potaknuti da se što više hrvatske literature prevede na litavski jer je to dobar način upoznavanja s Hrvatskom uoči ulaska u Europsku uniju, napomenuo je Biškupić, podsjetivši da na Sveučilištu u Vilniusu postoji studij kroatistike.  
  
Najavio je da bi jedna od prvih suradnja koje će se ostvariti moglo biti gostovanje litavskih književnika na hrvatskim sajmovima književnosti u Puli i Zagrebu.
 
 
 
Ministar kulture Republike Litve Remigijus Vilkaitis drži da je šteta što u prošlim vremenima, kada su obje zemlje bile dio većih entiteta, nismo znali više jedni o drugima. 
 
Izrazivši nadu da će se sada to ispraviti, Vilkaitis je rekao kako je Programom kulturne suradnje obuhvaćeno dosta područja, no kako puno ovisi o samim umjetnicima, njihovoj energiji, spremnosti i želji.
 
Dvojica ministara istaknuli su da će njihova ministarstva pružiti potporu takvoj suradnji i kulturnim programima.
 
 
 
Među ostalim, razgovarali su o razmjeni stručnjaka na zaštiti kulturne baštine, osobito drvenih kuća, o razmjeni opernih, dramskih, baletnih i plesnih predstava, izložbenih projekata te filmskih programa nacionalnih kinematografija.
  
Vilkaitis će, u sklopu svog boravka u Hrvatskoj, sa suradnicima posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i pogledati mjuzikl "Jalta, Jalta". (Hina)


Najave