Posjet delegacije Europske inicijative židovskih groblja Republici Hrvatskoj

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet izvršnog direktora Europske inicijative židovskih groblja (ESJF) gospodina Philipa Carmela u pratnji veleposlanika Države Izrael Nj. E. Ilana Mora s delegacijama u utorak, 12. studenog 2019. godine.



Uz ministricu kulture sastanku su prisustvovali pomoćnik ministrice Davor Trupković, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić te viši savjetnik specijalist Dražen Klinčić. 

Tema radnog posjeta delegacije ESJF je zaštita i očuvanje židovskih groblja na području Republike Hrvatske, kao povijesnog svjedočanstva i dokaza postojanja židovskih zajednica na određenom prostoru te također u svojstvu podsjetnika na stradanje za vrijeme Holokausta.

ESJF je spreman pružiti putem programa financijske potpore Europske unije aktivnu pomoć te znanje i ekspertizu vezano uz zaštitu i očuvanje židovskih groblja.

U razgovoru je naglašena važnost i značaj edukativne komponente cijelog procesa te nužnost suradnje svih referentnih dionika od državne do lokalne razine, a razmatrani su i planovi daljnje suradnje po ovoj temi od posebnog interesa za židovsku zajednicu.


 

Pisane vijesti