Poruka ministrice kulture u povodu Svjetskog dana kazališta

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/dan kazališta.jpg

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je poruku svim kazališnim umjetnicima i djelatnicima u povodu Svjetskoga dana kazališta.

"Ove godine obilježavamo Svjetski dan kazališta u osobitim okolnostima – kazališta diljem svijeta su zatvorena, pozornice su prazne, a kazališne predstave umjesto u gledalištima pratimo putem interneta. 

Pogođeni najvećom zdravstvenom ugrozom novoga doba s posljedičnim prekidom održavanja svih kulturnih događanja, živimo u vremenu koje od svih nas iziskuje spremnost na usvajanje nekih novih pravila izolacije kako bismo očuvali zdravlje pojedinca, obitelji i cijele zajednice. Na žalost, razorni potres koji je prije nekoliko dana pogodio Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku oštetio je brojne kazališne dvorane, ostavljajući i fizičke ožiljke koje ćemo morati sanirati. 

U ovim trenutcima kad su kazališta utihnula i kad su se nad pozornicama ugasila svjetla bitno je da ostanemo svjesni važne uloge umjetničkog i kazališnog djelovanja u društvu, ali i da se prisjetimo koliko su nas često s kazališnih dasaka angažirani umjetnici pozivali na propitivanje svijeta, društva i vremena u kojima živimo. Naša je dužnost danas, kada su mnogi kazališni umjetnici egzistencijalno ugroženi, pomoći da kroz razdoblje krize osiguramo potporu posebno onima koji su najosjetljiviji. Iako su umjetnici izvođači prvi osjetili ekonomske posljedice restriktivnih mjera vezano uz javna okupljanja, nesebično putem različitih online platformi sudjeluju u kulturnom životu i pružaju našim građanima vrijedne kulturne sadržaje na čemu im iskreno zahvaljujem.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture usvojili su prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu koje uključuju i mjere pomoći samostalnim umjetnicima, a u sljedećim danima nastavit ćemo s objavom mjera kojima želimo pomoći da naš kulturni sektor preživi teško razdoblje koje je pred nama.

U ovogodišnjoj poruci odaslanoj cjelokupnoj svjetskoj kazališnoj javnosti u povodu Svjetskog dana kazališta pakistanski dramski pisac Shahid Nadeeem naglašava važnost umjetnosti kao mosta koji povezuje stvaraoce i publiku te važnost angažiranoga pristupa umjetnosti izazovima današnjice, pozivajući nas na odgovornost i nužnost obnove naše duhovne snage u suvremenom društvu. Nadalje poručuje da "kazalište ima ulogu, i to plemenitu ulogu, u osnaživanju i pokretanju ljudske vrste da se uzdigne sa svojega puta u bezdan".

Na tom tragu upućujem poruku ohrabrenja, optimizma i potpore, nadajući se da ćemo uskoro ponovno moći sa zadovoljstvom uživo pratiti kreativnost, talent i izvrsnost hrvatskih kazališnih umjetnika, kao i svjedočiti predanosti svih kazališnih djelatnika.

S vjerom da ćemo savladati ovu krizu i ubrzo ponovno uspostaviti uobičajeni tijek naših života i sudjelovanja u kulturnim događanjima svim kazališnim umjetnicima i svima koji sudjeluju u stvaranju kazališta, kao i kazališnoj publici čestitam Svjetski dan kazališta."

 

Pisane vijesti