Populacija sredozemne medvjedice ponovno u Jadranu

Mladunče sredozemne medvjedice koje je viđeno jučer u hrvatskome dijelu Jadranskog mora još je jedan dokaz da je ta strogo zaštićena vrsta ponovno prisutna u Jadranu, osobito kod rta Kamenjaka u Istri te u Lošinjsko-creskom arhipelagu, istaknuto je ministar Biškupić.

 "Na tom smo području snimili odraslu ženku, a riječ je o jedinstvenim snimkama za istraživanje sredozemne medvjedice na Mediteranu", izvijestila je biologinja Jasna Antolović, voditeljica Grupe "Sredozemna medvjedica", čiji su članovi uglavnom biolozi koji sustavno istražuju i promatraju tu vrstu i njezina staništa više od deset godina.

Snimke su od 27. veljače 2010., a kako ističe Antolović, još je 1779. godine zabilježeno postojanje sredozemne medvjedice u Jadranu.

"Želimo promijeniti negativnu sliku iz 80-ih godina 20. stoljeća da u Jadranskome moru nema sredozemne medvjedice", dodala je.

Entuzijazam i upornost stručnjaka, koji već imaju fotodokumentaciju pet različitih jedinki sredozemne medvjedice, pohvalio je i državni tajnik u
Ministarstvu kulture Zoran Šikić, ističući kako su zajedno odlučili dodatno zaštititi vrstu, a ne stanište.
  
"Sredozemna medvjedica dragocjena je za sve koji vole i štite prirodu, ali i za sve nas jer je to znak da je more čisto", rekao je ministar kulture Božo Biškupić.


  
Najavio je da će ministarstvo nastojati pronaći novac za nadoknadu štete ribarima zbog uništavanja njihova alata, što je biologinja Antolović snažno poduprla ističući kako državnu potporu već desetak godina dobivaju ribari u Grčkoj i Turskoj kada im je, u doba okota sredozemne medvjedice, zabranjen pristup njezinim staništima.
  
Antolović se pohvalila kako, zahvaljujući višegodišnjoj edukaciji, stručnjaci jako dobro surađuju s ribarima, a to je potvrdio i ravnatelj javne ustanove Kamenjaka Neven Iveša.


   
Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković rekao je kako će na staništima sredozemne medvjedice uspostaviti nadzor koji neće smetati ni njoj ni ljudskoj znatiželji.

Zbog očekivanoga povećanog zanimanja za sredozemnu medvjedicu i turističke sezone, taj je zavod u suradnji s Ministarstvom kulture i Grupom "Sredozemna medvjedica" pripremio i pravila ponašanja i aktivnosti radi očuvanja sredozemne medvjedice.

Tako, među ostalim, ističu kako nije dopuštena turistička vožnja čamcima na mjestima gdje se često viđaju medvjedice, a kad ih se vidi, treba zaustaviti plovilo i ostati na udaljenosti od najmanje 50 metara. Posebno naglašavaju da se ne smije ulaziti u morske špilje evidentirane kao moguća staništa sredozemne medvjedice. (Hina)Najave