Položaj žena u medijskom prostoru i društvu kao tema budućnosti Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
05. ožujka, 2022. Zagreb – Uoči obilježavanja međunarodnog Dana žena, ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u panel-raspravi Žene u medijskom prostoru koja se u sklopu Konferencije o budućnosti Europe održala u hotelu Westinu. Panel je u suradnji s Agencijom za elektroničke medije organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

„Uloga medija je ogromna i važna kao nikada do sada u povijesti“, upozorila je u svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek govoreći o kontekstu recentne krize kada se na području europskog kontinenta događa ne samo agresija na teritorij nego i pokušaj uništavanja temeljnih europskih i univerzalnih demokratskih i humanističkih vrijednosti. „Mediji nikada nisu bili pod tolikim pritiskom nekih drugih kanala informiranja koji nisu utemeljeni na načelima i vrijednostima te nemaju stručnu i profesionalnu provjeru“, istaknula je ministrica te dodala kako javni, medijski prostor koji smo zajednički izgradili takvi kanali istiskuju i zamjenjuju prostorom nasilja, negiranja činjenica i najgorih oblika korištenja dezinformacija za postizanje određenih ciljeva.

„U tom kontekstu treba gledati i položaj žene u medijima, kao segment promišljanja vrijednosti u našem društvu koje želimo postići i sačuvati jer se suradnjom sa svim dionicima i udrugama naša Vlada trudi kroz medijske i druge politike promicati i osigurati ravnopravnost spolova“, dodala je ministrica ističući kako nas ohrabruju podaci koji su za Hrvatsku bolji od nekih drugih država, no to nas ne smije nikada zadovoljiti jer težimo još boljem položaju žena kako bismo naše društvo učinili boljim, snažnijim i otpornijim. Ministrica je također podsjetila kako je određen doseg normativnih instrumenata, zakona, pravilnika i smjernica te naglasila kako je najvrjednije obrazovanje i podizanje svijesti o ravnopravnosti, potrebi poštovanja uloge žena u društvu.

Ministrica Obuljen Koržinek je ovom prigodom upozorila i na govor mržnje na društvenim mrežama, koji nema muški ili ženski predznak, no iznimno je nezdravo tkivo našeg društva. Uz sve dobrobiti, napredak tehnologije donio je nažalost i negativne posljedice poput govora mržnje. „Udobnost anonimnosti donijela je najvulgarnije, najstrašnije sadržaje i to je nešto što možemo spriječiti jedino poticanjem medijske pismenosti“, zaključila je ministrica apelirajući na podizanje razine svijesti o tom fenomenu, odmicanjem od toga bilo da ne sudjelujemo u takvim sadržajima, bilo da ih dalje ne dijelimo i ne promoviramo.

Uz ministricu Obuljen Koržinek i zastupnicu Glavak, s podacima o važnosti uloge žena u politici te podacima o njihovoj zastupljenosti u svim područjima društvenog i gospodarskog života Europske unije, skupu su se obratile predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Član Vijeća za elektroničke medije Vanja Gavran predstavio je rezultate istraživanja Agencije za elektroničke medije o položaju žena u hrvatskom medijskom prostoru, a na panel-raspravi su sudjelovale pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, glavna urednica Informativnog programa RTL-a Željka Marijanović, članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica te Branko Nađvinski, urednik Dnevnika Hrvatske radiotelevizije.

Pisane vijesti