Pola stoljeća znanstvenog skupa Dani Hvarskoga kazališta

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

17. svibnja 2023. – Otvoreni su jubilarni, 50. Dani Hvarskoga kazališta, znanstveni skup i kulturna manifestacija u okviru koje se sustavno proučavaju hrvatska književnost, kazalište i kultura i koju su 1974. godine pokrenuli književnici, znanstvenici i kazališni ljudi na inicijativu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, današnjeg Književnog kruga Split, Filozofskog fakulteta u Zadru te Grada Hvara.

Otvarajući 50. Dane Hvarskoga kazališta, čestitke u povodu njihova jubilarnog održavanja, u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, uputio je državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. Istaknuo je kako je to jedinstvena nacionalna manifestacija koja je tijekom pedeset godina dala neizmjeran doprinos i važne spoznaje proučavanju hrvatskog kazališta i književnosti stvarajući izniman i dragocjen znanstveni korpus teatrološke i književne građe.

Okupljenima se obratio i predsjednik Odbora Dana Hvarskoga kazališta akademik Boris Senker. Na manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske sve do subote 20. svibnja 2023. u gradu Hvaru sudjelovat će brojne znanstvenice i znanstvenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske, Poljske, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država okupljeni oko dviju tema: Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta i Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća. 

Tradicionalno, znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave pa će tako u okviru ovogodišnjeg večernjeg programa biti prikazane predstave Hrvatskih narodnih kazališta iz Zadra (u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba), Šibenika i Splita te Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.



Pisane vijesti