Počinje Croatie, la voici!

„Festival Hrvatske u Francuskoj događa se upravo u vrijeme ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i nadamo se da će pokazati ono što Hrvatska kao suverena republika ima i jest“ – rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na današnjoj konferenciji za medije u Muzeju za umjetnost i obrt održanoj povodom početka Festivala koji predstavlja, kako je rekla, i najveći projekt kojim se Hrvatske predstavlja Europi.

Jer, Croatie, la voici - Festival Hrvatske u Francuskoj nije samo razmjena kulturnih dobara, već će se na njemu predstaviti i hrvatsko gospodarstvo, turizam, gastronomija, obrazovanje, sport.Zamjenik ministrice Berislav Šipuš istaknuo je da je jedna od najznačajnija posljedica zajedničkog rada na ovom projektu pletenje finih veza između dviju europskih zemalja, no da će najvrijednije posljedice biti suradnja i rad hrvatskih i francuskih umjetnika i institucija na budućim zajedničkim projektima. Poseban naglasak i ujedno zahvalu zamjenik Šipuš dao je suradnicima, napose Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija kao prvog suoorganizatora Festivala s hrvatske strane, te Ministarstvima gospodarstva, turizma, znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su se uključili u kreiranje programa te svim sponzorima i pokroviteljima.Posljednja se okupljenima obratila izbornica Festivala Hrvatske u Francuskoj Seadeta Midžić koja je zajednički rad s francuskom izbornicom Isabelle Delage i drugima opisala kroz prizmu hrvatskih priprema za ulazak u Europsku uniju. Hrvatska je strana, kako je rekla, ponudila „materijalnu i nematerijalnu dušu“ čime su otvorili širok spektar mogućnosti izbora programa zajedničkim prolaženjem cjelokupne hrvatske kulture i povijesti unutar europskog kulturnog kruga.Program Festivala Hrvatske u Francuskoj, za koji su interes za posebna gostovanje i druge zemlje-članice Europske unije poput Njemačke i Velike Britanije, obuhvaća više od 60 događanja na 45 različitih lokacija. U suradnji s više od 30 najznačajnijih kulturnih institucija na njemu će se predstaviti hrvatsku baštinu, vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu, ples i kazalište, glazbu, kinematografiju, književnost, obrazovanje, znanost, gastronomiju, sport i gospodarstvo.Francusko porinuće Croatie, la voici imat će 12. rujna 2012. godine u Ministarstvu kulture i komunikacija Republike Francuske prijemom za novinare nakon sastanka ministrice kulture RF Aurélie Filippetti i ministrice kulture RH Andree Zlatar Violić. Tijekom festivala , kako je  najavila ministrica kulture Zlatar Violić bit će potpisana i dva važna ugovora – o partnerstvu između Memorijalnog muzeja u Jasenovcu i Mémorial de la Shoah u Parizu, te onaj HAVC-a i francuskog Nacionalnog centra za audio-vizualne umjetnosti.

Uz predstavnike ministarstava i institucija koje su sudjelovale u kreiranju programa, sponzora i pokrovitelja, konferenciji su prisustvovali i Nj. E. g. Jérôme Pasquier, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, izaslanica predsjednika RH Zrinka Vrabec Mojzeš te Ina Pouant, zamjenica ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu. 

Pisane vijesti