Početak radova na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture i predstavljanje razvojnog projekta Vukovar-Vučedol-Ilok

"Ovaj projekt nastavlja se na projekte u samom gradu Vukovaru i dokaz je da kultura nije trošak nego generator razvoja. Svi tragovi, arhitektonski, gospodarski, načina života svjedoče o prisutnosti ljudi, njihovih kultura i civilizacija. U suradnji s Ministarstvom turizma i Ministarstva

regionalnog razvoja i europskih fondova, upravo kako je rekla ravnateljica Mirela Hutinec, na početku smo velike svjetske atrakcije.
 
 

    
       Po završetku postavljanja stalnog postava, za koje je Ministarstvo kulture izdvojilo 15 milijuna i koji će biti završen za godinu dana, u isto vrijeme počinju izrada dokumentacije, pa radovi na formiranju Arheološkog parka; sa svim sadržajima od znanstvenih do turističko-sportskih riječ je o investiciji od 130 milijuna kuna, a koja mora biti dovršena do 2018. godine." – rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, na svečanosti u Muzeju vučedolske kulture povodom početka radova na stalnom postavu tog muzeja.
       Potvrdivši time riječi zamjenika ministra dr. sc. Jakše Puljiza da je upravo Muzej vučedolske kulture i Arheološki park ona vrsta projekta kakve želimo za financiranje iz europskih fondova, naglasila je da je riječ o najvrijednijem projektu iz kulture u 21. stoljeću u Hrvatskoj.
       Zamjenik Puljiz istaknuo je u svom govoru i da se ovim projektom pokazuje da smo uspjeli u podizanju ljestvice koja je postavljena pred projekte iz kulture, a to  je da takva ulaganja moraju podići ukupnu standard stanovništva određene lokalne zajednice, pokrenuti gospodarski razvoj.
       Ministar turizma Darko Lorenzin, upozorio je kako je u predstavljanju hrvatske nacionalne baštine potrebno zajedništvo turizma i kulture.
       "Ovaj kraj već je prepoznat kao turistička destinacija i ostvaruje turistički promet. Na nama je da kroz niz velikih i malih turističkih projekata pridonesemo da turizam na ovim prostorima dobije još veće značenje", kazao je Lorencin.
       Po riječima ravnateljice Muzeja vučedolske kulture Mirele Hutinec, osim već izgrađene zgrade Muzeja u kojoj će se u 19 prostorija nalaziti stalni postav raspoređen po tematskim cjelinama, dio projekta izgradnje Muzeja vučedolske kulture predviđa i izgradnju arheološkog parka, planetarija, lučkog pristaništa na Dunavu, hotela, arheoloških radionica i drugog popratnog sadržaja.
       Tijekom svečanosti prikazan je i dokumentarni film o izgradnji Muzeja te o samom arheološkom nalazištu Vučedol koji su prije pet tisuća godina naseljavale skupine indoeuropskih naroda koje su kulturu s Vučedola proširile na današnjih 13 europskih država. Prvo arheološko istraživanje na Vučedolu počelo je 1897. godine, a prva sustavna istraživanja 1984. godine.




 

 

  







 

Pisane vijesti